Ympärivuorokautinen päivystys on turvattava Varkauden ja Iisalmen sairaaloissa

Ympärivuorokautisen päivystyksen loppuminen niin Varkauden kuin Iisalmen sairaaloissa on ollut aiempina vuosina esillä. Määräaikainen poikkeuslupa päivystyksen jatkumisesta päättyy tämän vuoden loppuun mennessä.

Sipilän hallituksen ajalta, vuodesta 2015 alkaen Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden päivystysten jatkot ovat olleet katkolla useaan kertaan. Silloisen ministeriön aikainen palvelu- ja päivystysrakenteiden uudistus lähti maakunnan osalta siitä, että päivystykset keskittyisivät Kuopioon.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen maakunnille on myös vaikuttanut siihen, että perusterveydenhoidon ympärivuorokautiset päivystykset Varkauden ja Iisalmen alueilla ovat olleet määräaikaisten lupien varassa ennen lopullisia päätöksiä näiden kohtaloista.

Ympärivuorokautiset päivystykset Varkauden ja Iisalmen alueilla ovat olleet määräaikaisten lupien varassa.

Tulevan hyvinvointialueen hallitus on hakemassa lupaa päivystysten jatkolle. Elokuun alusta alkaen tämä on ollut mahdollista, ja ministeriössä on jo aiempi hakemus odottamassa käsittelyä.

Iisalmen, Kuopion ja Varkauden sairaaloiden kolminapaisuus on jatkossakin erittäin tärkeässä roolissa. Esimerkiksi jo asiakasnäkökulmasta on tärkeää, että päivystys ei ole pelkästään Kuopion varassa.

Iisalmen sairaalan kattavuus Ylä-Savossa ja Varkauden sairaalan toimintasäde koko Keski-Savossa pitävat maakunnallisen terveyspalvelun kattavana. Kuopio ei yksin pysty pitämään tarvittavaa palvelua ympärivuorokautisesti yllä.

Iisalmen ja Varkauden kaupunkien on siis varmistettava osaltaan se, että niiden sairaaloiden kapasiteetit ovat maakunnan käytettävissä ympärivuorokautisesti, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden alussa.

JAA SIVU
Scroll to Top