Erityislapsiperheissä tuen saanti ei saa jäädä rahasta kiinni

Vammaispalvelun lähtökohtana on henkilön oikeus yhdenvertaiseen elämään muiden kansalaisten kanssa. Vaikeavammainen henkilö voi saada kunnan palveluina kuljetuspalvelua, henkilökohtaista apua, palveluasumista, asunnon muutostöitä ja asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita.

Kyseinen teksti on suoraan Varkauden kaupungin sivuilta, vammaispalvelun esittelytekstistä.

Olen kesän aikana saanut huolestuneita yhteydenottoja perheiltä, joissa on erityislapsi. Näissä perheissä on siis lapsi, joka tarvitsee apua vamman, sairauden tai toimintavajavuuden vuoksi. Yhteydenotoissa on tullut esiin se, että esimerkiksi aiemmin lapselle järjestetty kuljetuspalvelu ei toimisikaan enää tänä kesänä?

Perusteluina kuljetuspalvelun päättymiselle, vanhemmille olisi kerrottu säästöt?

Itse en ole päättäjänä ollut päättämässä vammaispalvelun ”säästöistä.”

Asiaan sain myös sosiaali- ja terveysjohtajalta vastauksen, kysyttäessä vammaispalvelun mahdollisista muutoksista. Kyseessä ei siis olisi taloudellinen säästö vaan ilmeisesti jonkinasteinen erehdys koska perusteiden täyttyessä esimerkiksi kuljetuspalvelun osalta, se on toteuduttava.

Kyseisissä perheissä elämä, se arki on lähtökohtaisesti enemmän tai vähemmän poikkeava ns. tavallisista perheistä. Useasti erityislapsi tarvitsee vanhemman apua, selviytyäkseen ihan tavallisesta arjestakin.

Isä, äiti tai joku muu läheinen aikuinen on kiinni lapsen elämänhallinnassa ja tämä vaatii useasti erityisjärjestelyjä, jotta vanhemmat voivat esimerkiksi käydä normaalisti töissä. Monet perheet ovat myös aidosti vammaispalvelun avun tarpeessa, jotta se arki sujuu mahdollisimman turvallisesti.

Lapsiperheissä, jossa on avun tarvetta esimerkiksi erityislapsen arjen osalta, tuen saaminen tuo varmasti inhimillisen hyvän lisäksi ”säästöjä” kun vanhemmat pystyvät esimerkiksi käymään normaalisti töissä.

Henkilökohtaisesti suhtaudun erittäin kielteisesti siihen, jos sosiaali- ja terveyspalveluissa tulevaisuudessa on esityksiä erityisen tuen säästöistä. Toivon että muuttuvassa tilanteessa tuleva hyvinvointialue ei edes esitä lapsiperheiden tuelle säästöjä.

JAA SIVU
Scroll to Top