SDP ei järjestänyt lakkoja

Lukijan Sanomat 

Pentti Tuovinen arvosteli kitkeränmakuisesti ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:ta (SS 6.2.). Kovasanaisen arvostelun kohteeksi joutui samalla SDP sekä puheenjohtaja Antti Rinne.

Haluan korjata asiavirheet. SAK tai SDP ei ollut lakkojen järjestäjänä 2.2., jolloin Senaatintorilla järjestettiin kansalaisten mielenilmaus porvarienemmistöisen eduskunnan päättämää aktiivimallia vastaan.

Lakoista päätti osa ammattiliitoista ja näiden ammattiosastot. Mielenilmaukseen voi osallistua kansalaisia ilman lakkoakin. Tiedän, että moni työtön osallistui, samoin moni työllinen omalla vapaallaan, siis ilman lakkoilua.

Mielenilmaukseen saapui arvioiden mukaan yli 10 000 henkilöä. Se osoittaa selvästi, että kansalaisten mitta on täynnä hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa.

Aktiivimalli, jossa työtöntä rangaistaan siitä, että hän ei ole työllistynyt kovankaan työn etsinnän jälkeen, on juuri kokoomuksen linjan mukaista heikommassa asemassa olevien potkimista. Maassamme on yli 300 000 työtöntä. Väitän, että aktiivimalli ei tuo ainuttakaan uutta työpaikkaa. Tämän on tuonut esille myös moni yrittäjä ja yrittäjäjärjestö.

On muistettava, että Suomessa lakko-oikeus perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut.

ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin. Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina. ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.

Timo Suhonen (sd.)

Ay-aktiivi

Varkaus

1 reaktio

Please check your e-mail for a link to activate your account.