Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Valtuustopuhe. 15.12.2014 Talousarviokokous.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat!

 

Vaikeaan tilanteeseen nähden, Talousarvio 2015 - on kokonaisuudessaan kohtuu hyvä paketti. Talouden arvioidaan muodostuvan, talousarviokirjassa mainituilla toimenpiteillä ylijäämäiseksi. Se on erittäin hyvä tavoite. Kumulatiivinen alijäämä on kasvanut niin suureksi, että on pakko tavoitella ylijäämää. Tähän pakkoon siis päästään mielestäni suhteellisen hyvällä suunnitelmalla.
Talousarviossa on tietysti riskinsä. Esimerkiksi perusturvan osalta on riskit tiedossa. Rasitteena tässä hallintokunnassa on kustannuksia, joihin esimerkiksi lautakunta ei voi vaikuttaa mitenkään. Yksi esimerkki on perusturvakustannukset jotka tulevat pitkäaikaistyöttömyydestä Kela - sakkomaksun muodossa. Samoin erikoissairaanhoidon kustannukset ja KYS - kustannukset eivät täysin ole omissa käsissä.
 
Erittäin tyytyväinen olen tässä Talousarviossa siihen, että nyt näyttää suunta olevan sosiaalipuolella selkeästi korjaavista toimenpiteistä, ehkäiseviin toimenpiteisiin. Esimerkiksi lastensuojeluun sekä perhetyöhön tehtävät lisäsatsaukset ovat äärimmäisen tärkeitä. Niitä paljon puhuttuja ennakoivia toimenpiteitä. On hienoa että resursseja lisätään kahdella perhetyöntekijällä, sekä yhdellä sosiaaliohjaajalla. On merkille pantavaa että tekstiosioissa monessa kohtaa hallintokuntien osalta mainitaan seuraavia asioita :
" Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen kokonaisuutena poikkihallinnollisesti tavoitteena perhekeskus", "Oppilashuollon uudistus kehittää ennaltaehkäiseväisyyttä ja yhteistyö SOTEn kanssa tiivistyy." "Lasten ja nuorten varhaisen tuen toimintamalli käynnistyy." " Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteuttaminen." " Etsivään ja erityisnuorisotyöhön panostaminen." "Yhteistyötä tiivistetään lasten ja nuorten asioista päättävien tahojen kanssa." " Toteutetaan syrjäytymisvaarassa oleville perheille kerhoja, erityisryhmiin liikuntaa ja avointa päiväkerhotoimintaa "  Tässä oli siis suoria lainauksia talousarvion tekstiosioista.

Jo vuosi sitten tehdyt lisäsatsaukset saavat jatkoa ensivuoden osalta tukityöllistymiseen liittyen. Ensivuonna lisätään ja monipuolistetaan kuntouttavan työtoiminnan paikkoja laajentamalla kaupungin työpajatoimintaa sekä tuetaan pitkään työttömänä olleiden sijoittumista yrityksiin. Tärkeätä on myös nuorisotakuun ja maakunnallisen nuorten työllisyyshankkeen hyvä toteutus. Tukityöllistymisen lisäksi on työllisyyttä kokonaisuudessaan tarkastellessa, hyvä huomata se että Varkaudessa on merkkejä elpymisestä. Tiedot pohjois- savon liiton ja pohjois- savon elyn aluetalouskatsauksessa kertovat että Varkaus on maakunnan viennin veturi. Meillä on alkamassa isoja investointeja. Nämä takaavat olemassa olevien teollisten työpaikkojen säilymisen sekä tuovat myös uusia teollisia työpaikkoja. Uskon että myönteisiä uutisia saadaan piakkoin kuulla lisää, investointeihin ja uusiin syntyviin työpaikkoihin liittyen.

 

Ei siis ole siis syytä laittaa päätä pensaaseen. Pyristellään irti Varkautta vaivaavasta kroonisesta pessimismistä. Uskotaan siihen että se valo vihdoin näyttäytyy niiden Varkauden yllä olleiden tummien pilvien takaa.
Kaupunkimme on vielä hyvä paikka elää ja olla. Pidetään siitä kiinni tulevinakin vuosina!

Kiitän Talousarvion osalta hyvää työtä tehnyttä kaupunginjohtajaa sekä hallitusta hyvästä yhteistyöstä!

Toivotan kaikille läsnäolijoille oikein hyvää ja rauhaisaa Joulun odotusta. Kiitos!

 


 

 

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869