Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Työllisyyden ironiaa !

Elinkeinoelämän joustovaatimukset ovat tulleet tutuksi kaikille työelämässä. Palkanalennukset sekä työurien ja -ajan pidentäminen on ollut Ek:n keskiössä, puhuttaessa suomalaisesta työnteosta. Samaan hengenvetoon Ek esittää lukuisia heikennyksiä työehtosopimuksiin, esimerkiksi vuosityöajan pidentämistä runsaalla kahdella viikolla sekä palkallisen sairausloman ensimmäisen päivän karenssista. Samoin, arkipyhien siirto lauantaille on esityksenä muiden joukossa mukana.

Lokakuun loppuun mennessä neuvoteltavat liittokohtaiset sopimukset, liittyen työmarkkinajärjestöjen sopimaan keskitettyyn tulosopimukseen tulevat olemaan alasta riippumatta vaikeat. On varmaa, että kaikki keskeiset ammattiliitot eivät ole valmiita keskitettyyn sopimukseen, jos työnantajien edustajien pyrkimys on vain ja ainoastaan lähes nollasopimuksen lisäksi heikentää liittojen keskeisimpiä työehtoja.

Esitykset ja keskustelut työnantajien suulla esitettynä kuulostavat jopa surkuhupaisalta. Samaan aikaan kun näitä esityksiä ihmetellään rahvaan parissa, elinkeinoelämän nokkamiehet hyväksyvät ja jopa kannustavat yrityksiä irtisanomaan ja vähentämään henkilöstöään sankoin joukoin. Juuri eilen (23.9) esimerkiksi Varkauden paperitehtaiden yt-neuvottelujen tuloksena, työnantaja irtisanoi 36 työntekijää. Irtisanomiset siis tapahtuvat tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Perusteet irtisanomisille ovat uskomattomat. Yhtiö tekee paikallistasollakin hyvää tulosta ja resurssien osalta jotkut osastot toimivat ylitöiden varassa, hyvinkin pitkälti. Mitään tuotantolinjaa eikä konetta ei siis lakkauteta.
 Uskon, että esitykset työurien ja ajan pidennyksistä irtisanottujen korvissa soivat melkoisella mollisoinnulla. Samaan aikaan, kun siis työurien pidentäjät irtisanovatkin työtätekeviä, voi irtisanottu ammattilainen vain ihmetellä ironiaa, mikä asiaan kokonaisuudessaan liittyy. Heille varmaan kävisi se, että työurat pidentyisivät ja työ kestäisi sinne eläkeikään asti ja miksei vieläkin pidemmälle?

On helppo esittää, että parhaat työurien pidennykset ja toimenpiteet liittyvät siihen, että vahvistetaan työsuhdeturvaa suomessa. Uudistetaan yt-lakia siten, että tuotannolliset ja taloudelliset perusteet irtisanomisille ei ole voimassa, jos ja kun yritys tosiasiassa tekee miljoonavoittoa. Samalla pitäisi päättää yleisellä tasolla siitä, että ne yritykset mitkä massairtisanovat, ei maksa johtajilleen minkäänlaisia optioita, eikä ylimääräisiä palkkioita, jopa palkanalennukset heidän osaltaan tulisi olla harkinnassa, koska ovathan he ymmärtääkseni epäonnistuneet julkistamissaan tavoitteissaan, työurien pidentämisessä?

 

Timo Suhonen

 

 

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869