Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Työlainsäädäntöön uudistuksia?

Nokia tuo työlainsäädäntöön uudistuksia ?

Työlainsäädännön valmistelusta ja kehittämisestä vastaa Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö.

Työlainsäädäntöä valmistellaan kolmikantaisesti, yhteistyössä työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöjen kanssa.

Tilanne työtekijöiden osalta on vakava. Kolmikannan on saatava neuvottelupöytään yhteinen tahtotila siitä, että perusteet tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanomisissa saadaan työlainsäädäntöön päivitettyä.

Suomessa on saatu kuulla esimerkiksi metsä ja it- alalla todella synkkiä uutisia yhteistoiminta neuvottelujen myötä suunnitelmaan vähentää työntekijöitä rajulla kädellä.

Viimeisin ja erityisen raaka esimerkki tulee olemaan Nokia. Nokia ilmoitti vuoden 2010 viimeisen neljänneksen liikevaihdoksi 12,7 miljardia euroa, joka on kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Liikevoitto oli 1,09 miljardia euroa.

Kuitenkin nyt on tiedossa, että Nokia vähentää suomesta jopa 800 työntekijää. Samaten on nähtävissä, että Nokia tulee aloittamaan yhteistoimintaneuvottelut Nokian ja ohjelmistoyhtiö Microsoftin laajan strategisen yhteistyön vuoksi. Nyt miljardivoittoa tahkoavan suuryrityksen suunnitelmissa olevat vähennykset tuotannollisista ja taloudellisista syistä tuntuvat todella käsittämättömältä.

Ministereiden Pekkarisen (kesk.) ja Sinnemäen (vihr.) mukaan Nokian uudistukset uhkaavat suurta määrää työpaikkoja Suomessa. Heidän mukaansa kysymys on ylivoimaisesti suurimmasta rakennemuutoksesta, mitä koskaan ennen on kohdistunut uuden teknologian toimialoille Suomessa.

Ministereiden herätystä näin vakavaan työllisyyttä uhkaavaan tilanteeseen Suomessa, haluaisin pitää suunnan näyttäjänä siihen, että muutoksia on tultava työlainsäädäntöön, kun neuvotellaan laillisista mahdollisuuksista lopettaa satojen jopa tuhansien ihmisten työsuhteita.

Työlainsäädännön on lähdettävä siitä, että taloudellista perustetta ei ole olemassa kun yritys tekee Nokian tapaan miljardivoittoa. Samanlaisia esimerkkejä on nähty metsäteollisuudessa Stora Enson sekä UPM metsäjättien osalta.

Työntekijöiden kohtelu tilanteessa, jossa yritys sekä yritysjohtajat ansaitsevat muhkeita summia rahaa, on pöyristyttävää. Yritykset on saatava työlainsäädäntöä muuttamalla huomioimaan työntekijöiden turva.

Yritysjohtajien turva on taattu, kultaisten kädenpuristusten myötä.

Työntekijän ansiosidonnaiseen verrattuna, ero on naurettava. Kuitenkin porvaripuolueilla tuntuu olevan halua kajota jopa tähänkin, kaltoin kohdeltujen viimeiseen oljenkorteen.

Työurien pidennykseen liittyvään keskusteluun, työlainsäädännön muuttaminen työntekijöiden turvan parantamiseksi istuu mallikkaasti.

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869