Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Tuottavuutta ja työhyvinvointia

Nyt kaksi viikkoa lomaillessa on hyvä hiukan tuoda ajatuksia julki liittyen työhyvinvointiin sekä tuottavuuskeskusteluun jota on käyty keväästä alkaen. Tuottavuudesta on mielipiteitä ay-liikkeet sekä työnantajan edustajat Ek:ta myöten tuoneet mediassa esille. Pääsääntöisesti viesti on ollut työnantajan puolelta se, että tuottavuuta lisätään palkanalennuksilla sekä tähän liittyen työaikaa lisäämällä 100 tuntia vuositasolla, siis ilman palkankorotuksia. Pekkasten poistamista on väläytelty. Arkipyhien poistaminenkin on ollut listoilla. Porvarihallitushan lähti jo tähän tuottavuuskelkkaan Ek:n käskyjen mukaisesti siten, että vuorotteluvapaa olisi tulevaisuudessa poistumassa kokonaan. Saa nähdä mitä mahdollinen yhteiskuntasopimus tulisi pitämään sisällään. Tästä saamme elokuussa vihiä.

Henkilökohtaisesti näen työyhteisön luottamusmiehen näkövinkkelistä sen, että mitä paremmin työntekijän työolosuhteita sekä työhyvinvointia vaalitaan ja kehitetään, sitä paremmin työ on tuottavaa. Olen ollut valitettavasti aitiopaikalla näkemässä vuodesta 2006, kun kansainvälinen pörssiyhtiö on poistanut tuotantoa sekä vähentänyt henkilöstöä rajuin ottein työpaikalla. Työpaikkansa pitäneet työntekijät ovat tilanteessa, jossa työt tehdään entistä vähemmin resurssein. Samoin työnantajan henkisestä kuristusotteesta on vielä jäljet duunarin kaulalla nähtävissä. Työhyvinvointi ei ole parhaimmillaan. Paine ja srtessi siitä että työt saadaan tehtyä mallikaasti on selkeästi nähtävissä monella työpaikalla, joissa useat yt:t ovat karsineet henkilöstöä.

Valitettavasti nyt istuva hallitus ei ole lainkaan huomioimassa ohjelmassaan sitä, että työhyvinvointiin tulee tuottavuudenkin nimissä satsata aidosti, yhteisesti henkilöstön edustajien kanssa. Tämä on tottakai työyhteisön asia, työnantajan sekä työntekijöiden edustajien, mutta kun hallitus kerran mieluusti ”yhteiskuntasopimuksen ja tuottavuuden nimissä” sotkeentuu sopimuksellisiin asioihin, olisi mandaatti työhyvinvoinnin yhteisestä, konsensuksen mukaisesta painotuksesta tästä tärkeästä seikasta enemmän kuin tervetullut! Työhyvinvoinnista puhuttaessa on muistettava se, että vastuu työnantajalla on suuri.
On rehellisesti todettava että tottakai itsellään työntekijällä on vastuu siitä, miten fyysisesti pystyy työtään tekemään. Tiettyyn rajaan asti ihminen itse on ratkaisevassa asemassa siinä, missä kunnossa fyysisesti on. Omakohtaisesti olen tämän huomannut, alaselkä kipujen yllättäessä kymmenisen vuotta sitten. Samoin ortopedin diagnosoima synnynäinen käsivamma on tuonut esille sen, että kuntouttava sekä ennaltaehkäisevä harjoittelu kantaa hedelmää, tiettyyn rajaan asti. Olen toistaiseksi päässyt eroon alaselkä kivuista jotka aiemmin valitettavasti johtivat sairaslomiin, sekä käsivaiva on helpottanut myös ohjeiden mukaisella kuntoutuksella. Alkukivuista huolimatta sitkeä harjoittelu vatsalihaspenkillä sekä käsipainoilla kolistelu säännöllisesti, on vienyt pois kokonaan alaselkä- sekä käsivaivasta johtuvat sairaspoissaolot. Rintamamiestalossa, kellarikerroksessa olevalla ”salilla” kuntoilu perusharjoittein ei myös taloudellisesti ja ajallisesti ole haastavaa. Vähintään 3-4 kertaa viikossa 1 tunti on riittänyt. Ja nyt koputan puuta, tähän asti on kaikki mennyt hyvin!

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869