Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Talousarvio 2011 ja työttömyyden kasvu

Talousarviossa 2011, pääpaino on uusien nettotyöpaikkojen aikaansaaminen.Siinä Navitas Kehitys oy:llä on ratkaiseva rooli. Kaupungin taloudellinen tuki yhtiölle on merkittävä noin 1.5 miljoonaa euroa.Pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen panostetaan jatkossa. Kaupungin panos työllistämiseen tänä vuonna on yli 700 000 euroa.

Nämä edellä mainitut seikat ovat erittäin tärkeitä Varkauden tulevaisuuden kannalta, näinhän näihin tärkeisiin seikkoihin on panostettava.

Työllisyystilannetta Varkauden osalta pidän haastavana.  Varkauden työllisyystilanne on heikentynyt, eikä näköpiirissä ole merkittävää kohentumista.Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut ja uhkaa kasvaa edelleen. Lisäksi välilliset vaikutukset heikentänevät työllisyyttä myös pidemmällä tähtäimellä.

 Ikäryhmittäin tarkasteltuna suurin työttömien ryhmä on 55–59 -vuotiaat. Nuorten, alle 20-vuotiaiden työttömyys on vuoden takaisesta noussut reilun kolmanneksen, mutta ikäryhmässä 20–29 työttömyys on pysynyt vakaana. Nyt toteutuneet irtisanomiset kohdistuivat lähinnä työikäisiin, ei aivan nuoriin, joten nuorten työttömyyden odotetaan lievästi laskevan nuoriin kohdistettujen työllisyyttä edistävien toimenpiteiden johdosta.

 Huomioitavaa on se, että vaikka talousarviossa mainitut panostukset ovat merkittäviä ja oikean suuntaisia, miten kummassa saadaan toteutettua se tavoite, että vuosina 2011- 2014 Varkauteen saadaan 1000 uutta työpaikkaa ?

Tilanne näyttää juuri tällä hetkellä todella pahalta, ei ole tiedossa mitään varmaa ns.korvaavaa työpaikkaa esimerkiksi Stora Ensolta ja Eforalta irtisanotuille  työntekijöille. Tavatessamme Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen loppusyksystä, kysyin häneltä milloin saadaan tietoa uusista, korvaavista työpaikoista Varkauden osalta. Karvinen totesi tuolloin, että luultavasti loppuvuodesta jotain pienempää saattanee olla tiedossa ja alkuvuodesta 2011 jotain suurempaa. No, ei kuulunut pienempää ja olen hiukan pessimistinen sen suuremmankin uutisen suhteen, valitettavasti.

 Toki irtisanottujen osalta täytyy todeta, että näistä noin 250 irtisanotusta on työllistynyt useita kymmeniä muille Stora Enson tehtaille. Nyt nämä ns.reissutyötä tekevät, siirtynevät lähiaikoina    perheineen kirjoille niille paikkakunnille josta ovat työtä saaneet. Hyvä tietysti heille, mutta erittäin ikävää Varkauden ja verotulojen kannalta.

 Tällä hetkellä parhaiten työllistäisi sosiaali- ja terveysala, lähinnä lähi- ja sairaanhoitajien paikkoja on avoimena. Valitettavasti, äskettäin tehty tutkimus työttömien paperityöntekijöiden mahdollisuuksista työllistyä näille aloille, on äärimmäisen toivotonta.

Kuinka tänne saataisiin oikeasti uutta yritystoimintaa ? Tilanne näyttää tältä osalta jo muutoinkin hankalalta, esimerkiksi Päiviönsaaren keskustassa kävellessä silmiinpistävää on tyhjillään olevien liiketilojen määrä ja ymmärtääkseni nämä tilat olisivat hyvällä paikalla.

Miten ja mitä on tehtävä että tilanne muuttuisi ja sen muutoksen olisi tultava nopeasti ?  Tuhannen uuden työpaikan synnyttäminen on tavoitteena toki oikea, mutta nyt tilannetta tarkastellessa olen epäuskoinen sen toteutumiseen. Olisihan näillä jo nyt käytetyillä panoksilla esimerkiksi Navitas Kehityksen osalta pitänyt jotain tapahtua. Meillä täytyisi olla jo jotain konkreettista käsillä. Pitäisi olla jo niitä nimiä papereissa, pelkillä huhuilla ei vielä veroeuroja Varkauden 11 miljoonan alijäämäiseen kassaan kilahda lainkaan !

Haluaisin uskoa, että henkilöt näiden prosessien takana, jotka tekevät työtä sen eteen, että Varkauden kaupunki stategiassa mainittu slogan – Varkaus-positiivista energiaa itä-Suomesta – ja siihen sisältyvät stategiset tavoitteet vetovoimaisuuden ja kilpailukyvyn parantamiselle saadaan toteutettua. Voisin todeta, niin kuin esimerkiksi liigatason jääkiekkoseuran johto toteaa, kun seuraan on panostettu miljoonia mittavilla pelaajahankinnoilla ja tulos on silti tappioputkessa huono että : ”näillä mennään”, no tokihan tämän lausahduksen jälkeen ei välttämättä mene montaakaan viikkoa kun seuran johto ilmoittaa valmentajan vaihdoksesta.

Kysynkin, kun me nyt ollaan kaupungin elinkeinoelämän panostuksen ja resurssien osalta sitä mieltä, että ”näillä mennään” niin kaunko me odotetaan tappioputkessa, ennen kuin ollaan valmiit vaikka henkilö vaihdoksiin ?

Parempaa alkanutta vuotta.

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869