Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Puhe valtuuston talousarviokokouksessa 10.12.2012

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat !

Talousarvio 2013, on erittäin haastava ja budjetissa hyväksyttävä 3 miljoonan euron alijäämä on todella vakava paikka. Jo tältä vuodelta syntyvä, myös 3 miljoonan euron alijäämä kuvastaa sitä tilannetta missä Varkaudessa tällä hetkellä, ja tulevina lähivuosina tulemme olemaan. Kaupungin velkaantuminen, korkea työttömyys ja alijäämät ovat sellainen yhtälö, että tulevalla valtuustokaudella 2013 - 2016 joudumme aivan varmasti nielemään katkeraa kalkkia. Kaupunginjohtajan katsauksessakin, esiintuomat välttämättömät rakenteelliset, ja toimintatapamuutokset ovat varmasti sellaisia, joita valtuustossa tulevana kautena, talouden tasapainottamisohjelmaa valmistellessa joudutaan ristiriitaisin tuntein päättämään.

Taloudellisesti vakavassa tilanteessa, talousarvioon kirjatut taloudelliset panostukset, esimerkiksi elinkeinoyhtiö Navitas Kehitykseen 1.1 miljoonan euron osalta , sekä lentoliikennetuki vuodelle 2013, joka on 400 000 euroa, on omiaan herättämään tunteita. Kuntalaistenkin mielestä, ymmärrettävästi kyseiset tuet, kyseenalaistetaan tässä kaupungin talouskurimuksessa. Asukkaiden mielestä, tuki joka suuruudeltaan on pitkälle toistamiljoonaa euroa, tuntuu varmasti kohtuuttomalta. Jatkuva säästäminen, kun tuntuu kaupunkilaisissa, joka tasolla asti. Esimerkkinä voin todeta varhaiskasvatuksessa tehdyn ratkaisun, avoimen päiväkodin Revonhännän osalta, jossa tilaratkaisulla ilmoitetaan saatavan 30 000 euron säästöt. Myös sosiaali- ja terveystoimessa, esimerkiksi vaikeasti vammaisen lapsen kohdalla, omaishoidontuen kielteinen päätös, perustuen vain ja ainoastaan taloudelliseen syyhyn, on hämmästyttävää. Olisihan lähtökohta oltava se, että kun kriteeristö täyttyy omaishoidon tukeen, niin silloin ei saisi olla muuta vaihtoehtoa kuin se, että tuki myönnetään. Ja tässäkin tapauksessa tuki suuruudeltaan on vuositasolla noin 4000 euroa. Eli esimerkkinä miljoonansatsaukset ja lainausmerkeissä säästäminen, tällaisissa yksittäisissä tapauksissa tuntuu todella ristiriitaiselta. Sanahelinääkö on se, kun talousarviossakin on todettu, että kaupungin palvelut turvataan ja palveluissa panostetaan ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin erityisesti lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden kohdalla. Kuitenkin olemme valmiita näköjään säästämään yksittäisissä tapauksissa muutamia tuhansia euroja, joka suuruudeltaan kaupungin budjetissa on naurettava, mutta joka siis tuntuu siinä kaupunkilaisen elämässä varmasti erittäin suurelta.

Arvoisa puheenjohtaja. Tulen edellyttämään perusturvalautakunta osiossa, kohdassa aikuis- ja vammaispalvelut ja omaishoidontuki, että kun kriteeristö täyttyy ja tuki jää saamatta joltain perheeltä taloudellisen perusteen vuoksi, on tuen saajien määrää nostettava. Olen valmis nostamaan tuen määrää samalle tasolle jolla se oli vuonna 2011.

Samaten, edellytän perusturvalautakunta osiossa sitä, että lapsiperheiden sosiaalityöhön osoitettuun 180 000:n euroon sisältyy lasten ja erityislastenhoitotuen osto Mannerheimin lastensuojeluliitolta, tekemäni valtuustoaloitteen mukaisesti. Sosiaali- ja terveyslautakuntahan on aloitteeseeni liittyvässä vastauksessa todennut, että tämä tuki huomioidaan talousarviossa 2013. Toivon, että viranhaltija ottaa kantaa perusturvalautakunta osiossa näihin edellä mainittuihin asioihin. Käsitykseni mukaan, nämä esille tuomat asiat on huomioitu ensi vuoden budjetissa. Joten esitystä näistä asioista minun ei tarvitsisi enää tehdä ?

Toivon, että tässä talousarviossa, huomioidaan nimenomaan myös ne mainitut ennaltaehkäisevät toimet lapsiperheidenkin osalta. Tiukkanakaan aikana, ei kannata säästää itseämme hengiltä. Tulevina vuosina, elinkeinoelämän tuen tulee olla järkevämmällä pohjalla määrällisesti sekä kohdentaminen aidon  työllistämisen kautta, myös pk - yrittäjät huomioiden. Myös järkevyyttä esimerkiksi lentoliikenteen tukeen tulee harkita erittäin vakavasti.

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869