Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Puhe valtuuston kokouksessa 22.10.2012

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat !

Ennen kokousta oli valtuutetuille tarkoitettu info, ekovoimalaitoshankkeesta. Valtaosalle valtuutetuista tullut tieto, oli ensi kertaa nähtävänä. Näin mittavan projektin ollessa kyseessä, olisi päättäjille pitänyt antaa aikaa  sen tiedon käsittelyyn, ennen päätöksen tekoa. Samaten tämän infon pitäisi olla julkista että myös kuntalaiset olisivat tietoisia riskeistä, eikä mielipide olisi pelkkien mielikuvien varassa. Kenties olisi ollut myös paikallaan, että olisimme saaneet käyttää puolueetonta asiantuntijaa energia-alalta, joka myös olisi arvioinut projektin kustannuksia ja riskejä. Tässä siis kritiikkiä koko tämän projektin läpiviennin osalta !

Nyt siis on se hetki, kun valtuustossa päätetään erittäin mittavasta, kustannuksiltaan satojen miljoonien eurojen suuruisesta projektista, johon Varkaus olisi valtuuston päätöksellä osallistumassa.

Aiemmin, tätä asiaa päätettäessä olen ollut kriittinen ja epäileväinen Varkauden veronmaksajille lankeavista kustannuksista sekä lämmöntoimituksen epävarmuustekijöistä. Tänään, tällä hetkellä, asiaan ei ole tullut muutosta niin, että olisin tämän hankkeen puolesta liputtamassa, päinvastoin. Tietooni on tullut entistä enemmän epävarmuustekijöitä sekä epäily esimerkiksi ensiselvityksessä mukana olevien jäteyhtiöiden mukanaolosta loppuun asti, on vahvistunut, koska esimerkiksi Mustankorkea Jyväskylästä on perääntynyt hankkeesta, ilmeisesti vedoten suuriin riskeihin sekä epärealistisiin kustannus laskelmiin ?

Tässä erittäin mittavassa asiassa on mielestäni selkeytettävä kaksi perusasiaa:
Ensimmäiseksi tietysti on kyse lämmöntoimituksesta Varkautelaisille kaukolämpöasiakkaille. (Puolueeton arvioitsija antoi lausunnon, että Stora Enson lämpösopimus on paras ratkaisu ) 
Ja tämä kyseinen lausunto on annettu sillä tiedolla, että kustannukset projektissa olisi 98 miljoonaa euroa ilman varakattiloita. Mikähän puolueeton arvio olisi nyt, kun kustannusarvio on nousut jo 130 miljoonan euroon ? Eli kun kyse on lämmönsaannista, on erittäin selvää se, että nykyinen lämpösopimus Storan kanssa olisi Varkautelaisten lämpöasiakkaiden ja veronmaksajien kannalta paras ratkaisu.

Toisena tässä kokonaisuudessa on kyse tietysti jäteratkaisusta. Tällä hankkeella on tarkoitus ratkaista tuleva jäteongelma Varkauden osalta tulevaisuudessa. Tätähän ei voi kiistää, etteikö se olisi helppoa näin. Realiteetit huomioiden, asiathan ei kuitenkaan läheskään aina mene niin kuin suunnitellaan. Raaka- aineen eli tässä tapauksessa polttoaineen laatu on keskeinen asia tässä jäteasiassa. On helppoa näyttää paperilla että tällaista jaetta sinne kattilaan syötetään ja siellä se hienosti palaa. Todellisuudessa, polttoaineen lajittelu niin lähtöpisteessä kuin vastaanotossakin on erittäin tarkkaa ja kustannusherkkää puuhaa. Niin tärkeää, että koko kattilan elinkaari ja toimivuus on siis siitä kiinni. On myös pakko huomioida se, että jätteenpolttolaitoksia on noussut ja nousee lisää, ennen kuin meidän laitos on toimintavalmis. Oulu sekä Kitee on huomioitava siten, että nämä laitokset ovat käytössä, ennen mahdollista jätelaitosta Leppävirralla. Raaka- aineen saannissa näin ollen on merkittäviä riskejä tulevaisuudessa. Täten näen, että Varkautelaisten veronmaksajien kannalta helpointa ja taloudellisesti varminta on jäteongelma hoitaa pois niin että ne jätteet ei tänne kulmille jää, vaan ne kuskataan täältä pois esimerkiksi Kiteelle.

Paikallisissa lehdissä on niin kaupunginjohtaja kuin valtuutetutkin ylistäneet hanketta "merkittäväksi mahdollisuudeksi" Ymmärrän toki sen, että tämä hanke halutaan nähdä niin, että tähän vaikeaan työllisyystilanteeseen ja talouskurimukseen tällä hankkeella tuodaan jotain uutta piristysruisketta. Mutta sitä en ymmärrä, että olisimme valmiita tämän vuoksi ottamaan riskiä hinnalla millä hyvänsä. Olen itsekin aiemmin päättäjänä ollut tukemassa mittavia projekteja ja tulee mieleeni yksi esimerkki siitä, että aina ei mene kuin elokuvissa, valitettavasti. Tukemme akkuteollisuudelle piti olla idioottivarma, talousalueen pelastaja ja tässäkin tapauksessa se "merkittävä mahdollisuus" Kuinkas kävikään ?
Projektin yksityiskohta myös siitä, että Investointikustannus voi ylittyessä enemmän kuin 10 % , tai ei saada merkittävää investointiavustusta tai hinnat nousevat, osakas voi irtautua vain yksimielisellä päätöksellä. Hankkeen jatkamisesta osakkaat päättävät yhtiökokouksessa 2/3 enemmistöpäätöksellä.
Eli päätäntävalta ei ole enää näin mittavassa projektissa Varkauden päättäjien varassa. Pahimmillaan meidät on sidottu ikuiseen kustannukselliseen riippakiveen, minkä siis maksavat Varkautelaiset veronmaksajat ja kaukolämpöasiakkaat !

Otan vielä esimerkin toisenlaisesta kaukolämpöratkaisusta. Imatralla edetään kaukolämmön saannin osalta seuraavasti. (Imatralla kaupunginvaltuusto harkitsee kaukolämmön ostamista Stora Enson hukkalämmöstä. Kaukolämmön hinnan arvellaan laskevan jopa 30 %)
Eli erikoista, kun muualla tämä nähdään merkittävänä mahdollisuutena, täällä se nähdään haittana. 
Irtautuminen lämpösopimuksesta Stora Enson kanssa, merkitsee valitettavasti Ensolle toista rikkidirektiiviä kustannuksiltaan ! Ja mitä tämä pahimmillaan tarkoitta Varkauden työpaikoille, jää nähtäväksi !

Yhteenvetona siis totean : Riskit on erittäin suuret tässä projektissa. Keskeinen epäkohta on myös se, että todellinen jätteenkäsittelykustannus tiedetään vasta sinä vaiheessa kun laitos on käynnissä ja senkin jälkeenkin hinta voi käyttäytyä ennustamattomasti !
Näin ollen, näen kaupunkilaisten kannalta varmemman lämmöntoimitusratkaisun olevan se, että jatkamme Stora Enson tarjoamaa lämpösopimusta ! Ja tuleva "jäteongelma" ei ole ongelma meille vastavalmistuvien jätelaitosten vuoksi. Varkaudenkin jäte kelpaa varmasti myös näihin laitoksiin.

Puheenjohtaja : Kannatan valtuutettu Kai Pärnäsen tekemää esitystä, ettemme hyväksy hallituksen tekemää esitystä Ekovoimahankkeesta.

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869