Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Pakko olla sairaan tarkka

Nyt on meneillään Keliakiaviikko. Tällä viikolla Keliakialiitto ja paikallisjärjestöt järjestävät lukuisia tilaisuuksia yleisölle. Tilaisuuksissa jaetaan tietoa tästä autoimmuunisairaudesta. Keskeistä tietoa on nimenomaan se, miten keliakiaa hoidetaan. Hoitokeino on oikea ruokavalio.
Vuosi sitten, kun lääkäri diagnosoi minulla keliakian, pitkään kestäneet mystiset oireet saivat selityksen. Pitkään jatkunut paha olo ja turvotus siis ei ollutkaan normaalia. Veri ulosteessa ei myöskään kuulunut normimeininkiin. Ja se lopullinen niitti oli, kun terassin teon kuniaksi otin terassilla saunaoluen, jota puoleenväliin juotuani tunsin että tulee oksennus. Se riitti. Ei voi olla tervettä että saunaolutta ei pysty juomaan loppuun smiley


Olin toki kuullut ennen sairastumista, mitä keliakia on. Se ei siis ole allergia, kuten itsekin aikanaan luulin. Se ei myöskään ole sairaus, jossa vehnää, ruista tai ohraa voi syödä välillä, tai vaan ihan pikkuisen. Keliakia on sairaus joka kestää kehossani koko loppuelämän. Ja nyt vuoden harjoitellessani keliaakikon elämää, voin todeta että nyt tiedän mitä tämä on. Kaikki mitä syöt ja osittain mitä juot tulee vahtia pilkun tarkkaan, sairaan tarkasti. Kotona se on kohtuu helppoa. Ravintolat, kahvilat ja työmaaruokalat on sitten jo ihan eri juttu. Aina pitää olla "hankala asiakas" Kysy aina mitä voit syödä ja epäile onko varmasti gluteenitonta. Syötyäsi, pieni epäilys jäytää että oliko ruoantekijä varmasti käsitellyt ruoka-aineita oikein. Onko muistanut varmasti kaiken. Ja epäilyt ei todellakaan hälvene sillä, että ostaessasi torikahvilassa kahvin kanssa gluteenittoman pullan, myyjä asettaa sen lautasellesi samalla ottimella millä on munkin ojentanut aiemmalle asiakkaalle. 
 
Gluteenittomuus on siis edellytys terveelle elämälle. Ostaessani esimerkiksi gluteenitonta leipää, olen erittäin huolissani niistä keliaakikoista jotka joutuvat tämän ruoan kalleuden vuoksi sen jättämään väliin. Kaikki keliaakikot ei varmasti syystä tai toisesta pysty myöskään itse leipomaan gluteenitonta.  Kelan ruokavaliokorvaus on reilut 20 euroa kuukaudessa. Väitän, että tällä korvauksella vähävarainen eläkeläinen tai työtön keliaakikko ei saa hyvään hoitotasapainoon päästäkseen tukea. 
Mielestäni ruokavaliokorvaus tulisi olla tuloihin sidottu. Vähävaraisella keliaakikolla tulee korvauksen olla ehdottomasti suurempi jotta se palvelisi tarkoitustaan. Moninkertaisesti kalliimmat ruokatuotteet edellyttävät sen, että tuen tulisi olla suurempi pienituloisilla.
Toki ruokavaliokorvaus itsessään ei ole ratkaiseva tekijä. Infoa gluteenittomista tuotteista tulee olla hyvn saatavana. Kaupassa merkinnät tulee myös olla selkeät. 

Olen tyytyväinen että eduskunnan keliakiaverkosto on koolla tällä viikolla. Tuolloin verkosto saa ministeriltä vastauksia ruokavaliokorvauksen sitomisesta indeksiin ja toimeentulotukea saavan keliaakikon mahdollisuutta hoitaa sairauttaan.

Olen ehdolla eduskuntaan 2015. Lupaan, että kansanedustajana tekisin kaikkeni että keliakialiiton tavoitteet täyttyvät. Tämä on kansanterveydellisesti, taloudellisesti sekä inhimillisesti äärimmäisen tärkeä asia !

Merkinnän kommentit (2) | » Kirjoita kommentti
Helka kirjoitti 1.9.2014 22:15:32
Todella ajankohtainen ja hyvä kirjoitus! Kiitos Timo! ♥
Anna kirjoitti 1.9.2014 23:09:37
Todella hyvä ja kansantajuinen kirjoitus. Vain itse keliaakikko osaa asian pukea noin hyvin sanoiksi! Kiitos :)Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869