Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Pääministeri lyttää työehtosopimukset

Pääministeri Jyrki Katainen nosti esiin, että kun yrittäjien pitää maksaa oppisopimuksessa oleville työntekijöille ammattimiehen palkka, tämä on hulluutta.

Olen todella hämmentynyt kokoomuksen puheenjohtajan esille tulosta tässä asiassa. Hämmästykseni johtuu siitä, että eikö pääministeri ole tietoinen että työpaikoilla, alasta riippumatta on työehtosopimukset, jotka siis on tehty työntekijöiden ja työnantajan edustajien kanssa yhteisesti sopimalla.

Työehtosopimuksissa on pääsääntöisesti huomioitu palkkatasot. Yhteisesti sopimalla on työpaikoille saatu sopimus, miten palkkakehitys määräytyy esimerkiksi kokemuksen ja osaamisen osalta. Lähtökohta on, että uudelle työntekijälle on ns.sisääntulopalkka, harjoittelijoille sekä kesätuuraajille on omat tasonsa. Palkkatasoissa määräävä tekijä on kokemus ja osaaminen, näin väittäisin.

Kuulisin mielelläni pääministerin tarkentavan lausuntoaan. Mikä ala ja missä työpaikalla maksetaan oppisopimusoppilaalle ammattimiehen palkkaa? Porvarillinen lausunto siitä, että nuorille työntekijöille maksetaan liian suurta palkkaa, ja että tämä vaarantaisi oppisopimusjärjestelmää sekä vähentäisi nuorten työllistymistä oppisopimuksella, on tyrmistyttävä.

Oppisopimusta tulisi kehittää, niin kuin työministeri Lauri Ihalainen on useasti esiin tuonut. Kehittämisen paikka on varmasti siinä, että koulutusrahaa nostetaan. Tämä tukee yrittäjiä paremmin, ja näin oppisopimuskoulutusta lisäämällä madalletaan opiskelun ja työelämän välistä kuilua. Jyrki Kataisen julkilausuman kaltaiset esille tulot asiassa, jossa pitäisi kannustaa ja aktivoida niin yrittäjiä kuin nuoriakin, on varmasti omiaan vähentämään halukkuutta oppisopimusta kohtaan.

Mielenkiintoista asiassa on myös se, että viime vuonna sovittu raamisopimus, joka hallituksessakin siunattiin tuomaan vakautta ja ennustettavuutta omaan talouteemme, pitää sisällään merkittävimmän asian, eli keskitetyn palkkaratkaisun. Onko Jyrkillä nyt, puolueiden kannatuslukujen myötä, tullut hätä repiä kokoomus irti ”työväenpuolue” sloganista ?

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869