Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Osavuosikatsaus, Varkaus 2012

Valtuustonkokouksessa 18.6.2012 pitämäni puhe.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat!

Varkauden kaupungin tilanne taloudellisesti tulee edelleen olemaan tiukka. Osavuosikatsaus kertoo karusti sen, että vaikka tulokertymä on 1,1 milj.euroa suurempi kuin vastaavana ajankohtana edellisvuotena, ovat menot 3,4 milj. euroa suuremmat kuin toimintakulujen menot vuotta aiemmin.

Kaikkein keskeisin tekijä taloustilanteen hallintaan on tietysti tulojen ja menojen suhde. Tulojen osalta, Varkauden vakava työttömyystilanne, tuo tietenkin tähän verotulojen kehittymiseen ja toivottuun paranemiseen isoja haasteita. Työttömyysprosentin huidellessa liki 16 %:ssa, on kaupunkimme ahdinko tältäkin osin merkittävä. Pitkäaikaistyöttömänä, on kaupungissamme yli 500 ihmistä ja lisäystä vuoden takaisesta noin 100 henkilöä. Mielestäni juuri tämä korkea lisäys vuoden aikana pitkäaikaistyöttömien määrässä, kertoo sen, että paikkakuntamme metsäteollisuudessa vuodesta 2006 alkaneet alasajot ovat jokaisen lakkautetun koneen jäljiltä, jättäneet vaikeasti työllistyviä ihmisiä jälkeensä.

Juuri tämän vuoksi, on erittäin hyvä, että Varkaus pääsee kuntakokeiluun, jossa pureudutaan nimenomaan tähän pitkäaikaistyöttömyyteen ja sen vähentämiseen. Työ ja elinkeinoministeriön hankkeeseen pääsyä edellytti hankalan työllisyystilanteen lisäksi se, että oli hyvät perustelut ja selvitykset annettu ministeriölle kaupunkimme johdon ja istuvan kansanedustajan yhteistyöllä. Kiitokset siitä kaikille asianosaisille. Toki suomen hallitus, ymmärrykseni mukaan puuttuu, sekä ajaa nuoriso ja pitkäaikaistyöttömyyttä tosissaan siihen suuntaan, että tuloksia syntyy.

Pitkäaikaistyöttömyyteen pureutuminen ja sen vähentämisessä onnistuminenkaan, ei kuitenkaan vie pois sitä tosiseikkaa, että ei ole näköpiirissä mitään uutta, ja suurta tekijää joka vaikuttaisi aidosti työllisyystilanteeseen Varkaudessa, ainakaan tämän vuoden aikana, valitettavasti. Ei ole tiedossa bio-öljyjalostamoita, ostoskeskuksia tai muita suuria hankkeita, mikä pelastaisi meidät tästä ahdingosta.

No miksi oletamme, että olisi tiedossa jotain suurempaa projektia, joka antaisi täsmälääkkeen työllistymiseen?  Henkilökohtaisesti annan itselleni oikeuden odottaa jotain myönteistä, talousalueemme elinkeinoelämän myönteiseen kehitykseen, koska onhan kaupunkimme satsannut miljoonia euroja juuri elinkeinoelämän nousuun. Miljoonat eurot, sekä kehitysyhtiön nokkamiehen lausunnot jo loppusuoralla olevista suurista hankkeista, on tietysti pitänyt meitä Varkautelaisia jännityksessä ja odotuttanut sitä kuuluisaa kuuta taivaalta.

No, realiteetit huomioidessamme on tietenkin selvää, kun tuloksia katsoo, että tyytyväisiä ei voida olla. Tämän vuoksi, olen entistä vakuuttuneempi, että tämän vuoden jälkeen miljoonien satsaus elinkeinoelämään, kehitysyhtiön kautta, tulee saada päätökseen. Meitä kriittisiä on paljon valtuutetuissakin. Tällä itkuvirrellähän tilanne ei parane, aiheestakin, on myös valtuuston puheenjohtaja pyytänyt kritiikin esittäjiltä, että toisimme esille vaihtoehtoja.

Itselläni valitettavasti ei ole muuta tarjota, kuin se, että ensivuodesta alkaen ei käytetä miljoonia elinkeinoelämän vahvistamiseen, niin kuin nyt on usean vuoden ajan käytetty, vaan katsotaan jatkossa tapauskohtaisesti, kaupunginhallituksen päätöksen kautta, miten Varkautelaisten yritysten ja Varkauteen mahdollisesti tulevien yritysten tukeminen niin taloudellisesti kuin toiminnallisesti olisi järkevää ja mahdollisemman tuloksellista työllistymis - toteuma huomioiden. Kaupungin ja yritysten välisen yhteistyön, olisi jatkossa oltava saumattomampaa kuin se nyt on ollut. Näkisin, että elinkeinoryhmän säännölliset palaverit ja info - tilaisuudet yrittäjien kesken, sekä suhtautuminen yrittäjien näkemykseen ennakkoluulottomasti, tuo parempaa tulosta, kuin mitä nyt on saatu aikaiseksi kahden - kolmen vuoden aikana. Yritysmyönteisyys, on varmasti yksi hyvä mittari kaupungin elinkeinoelämän onnistumisen osalta. Yritysmyönteisyydessä Keitele, olisi Varkaudellekin hyvä esimerkkikunta. Työllistymisen ja yrittäjyyden kohentumisen myötä, saisimme varmasti yhtä suurta epäkohtaa kaupungissamme myös korjattua. Asukasmäärän väheneminen usean vuoden ajan, saadaan pienenemään, koska suurin osa Varkaudesta poismuuttavia on työikäisiä perheineen, jotka muuttavat työnperässä toiselle paikkakunnalle.

Meillä kuntapäättäjillä on siis tiedossa tulevat haasteet. Toimitaan sen mukaisesti, kun laaditaan vuoden 2013 - budjettia, niin saadaan pidettyä tämä rakas kotikuntamme hengissä vielä tulevaisuudessakin.

Kiitos!

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommentti



Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869