Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Kynttilätapahtuma.

Tänään 16.11.2014 vietetään monella paikkakunnalla kynttilätapahtumia. Tapahtumalla kunnioitetaan itsemurhan tehneiden muistoa ja yritetään tuoda lohtua läheisensä menettäneille. http://mtkl.fi/palvelut/tapahtumat-ja-kurssit/kynttilatapahtuma/
Kävin tänään sytyttämässä kynttilän äidin muistolle. Kynttilän valossa, muistelin tapahtumia vuodelta 2007. Miten tapahtuneen olisi voinut estää ? Suruviesti viranomaiselta yllätti. Sitä tunsi itsensä aika voimattomaksi, kun ajatteli miten oma äiti on voinut päätyä omaan ratkaisuunsa. Miten kukaan ei tiennyt tilanteen vakavuutta, ennen kuin oli myöhäistä ?

"Itsemurha-aikeet on hätähuuto, johon tulee suhtautua vakavasti" todetaan Mielentervesliiton sivuilla. Liitto haluaa tuoda ennaltaehkäisyn tärkeyden esille. Suomessa tilastojen mukaan tekee keskimäärin 2 ihmistä päivässä itsemurhan. Kaikki menetetyt ihmishenget ovat jonkun sisaria, puolisoita, vanhempia, lapsia. Itsemurha on edelleen asia, josta on vaikea puhua. Avoimuus asiaan, ja uskallus puhua tästä vakavasta asiasta on tärkeää. Tällä on vaikutusta ennaltaehkäisyyn. Puhuminen siis tästäkin vaikeasta asiasta kannattaa, jos sillä estetään yksikin ihmishengen menetys. Läheisensä oman käden kautta menettäneille on tarjolla myös vertaistukea. www.surunauha.net. 

Ennaltaehkäisy lähtee kuntien sosiaali ja terveyspuolen kapasiteetista. Minkä verran mikäkin kunta on huomioinut esimerkiksi resurssien osalta asian ? Onko selkeää mikä taho ja kuka kohtaa avuntarvitsijan ? Onko sitä apua tarjolla riittävästi? Tänä päivänä lähes jokainen kunta painiii talousongelmissa. Pitkäjänteinen työ ja se ennaltaehkäisy jää helposti talouspaineen alle. Ja tästä maksetaan inhimillisen tuskan lisäksi euroja.
Toivon, että tämänpäiväinen kynttilätapahtuma pysäyttääkin mahdollisemman monen päättäjän miettimään, miten tähän tärkeään asiaan saataisiin huomiota sekä toimenpiteitä sen ennaltaehkäisyn parantamiseksi. 

Huomioidaan ihmisen hätä oikeasti, ennenkuin on myöhäistä. Turvataan ammattiavun riittävyys kuntatasolla. Ja mikä on erittäin tärkeää, on se että apua tarvitsevan omaisia kuunnellaan, jotta koppi saadaan apua tarvitsevasta mahdollisemman aikaisin.
 

Merkinnän kommentit (1) | » Kirjoita kommentti
Riikka kirjoitti 16.11.2014 22:13:00
JUURI NÄIN! Tämä EI SAA olla kiinni rahasta! Lakiakin tulisi uudistaa. Omaisten rooli PITÄISI olla paljon suurempi; heitä pitää kuunnella!Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869