Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Jätteenpolttoa ja aloitteen palautusta!

Jätteenpolttoa ja aloitteen palautusta

Eilen maanantaina 26.3 valtuuston kokouksessa käsiteltiin polttavia aiheita. Kokouksen puhutuin kohta oli, Ekovoimalaitoksen esisopimuksen hyväksyminen. Toki kokouksessa tehtiin muitakin Varkautta koskevia tärkeitä päätöksiä, mm.sote -yhtestyösopimus Joroisen kanssa.

Itselläni on edelleen selvä kanta jätteenpolttolaitoksen rakentamisesta Leppävirralle. Laitankin tähän muutaman kohdan puheestani, jonka pidin valtuustosalissa.

"Epävarmoja asioita ovat hankkeen kokonaiskustannukset, polttoaineen määrän riittävyys sekä polttoaineen eli jätteen laadun varmuudet."

"Ekovoimalaitos infotilaisuudessa kysyttiin, mikä on kokonaiskustannus hankkeessa, kun meille on annettu tietoa 80, 90, 100 ja 118 miljoonan kustannuksista ? Vastaus oli että varmaan siihen 100 ja 118 miljoonan väliin. Nousua alkuperäiseen kustannusarvioon on näin ollen noin 40 miljoonaa euroa.  Eli kovin tarkkaa tietoa kustannuksista ei ole, vaikka niissä varmistettavissa asioissakin todetaan että hankkeen kustannusarvio ei saa nousta merkittävästi ja että hankkeen rahoitussuunnitelma on esitettävä."

"Ekovoimahanke on siis vielä epäselvällä pohjalla. Vertailun vuoksi, muistutan valtuutettuja siitä selvemmästä lämmöntuottomahdollisuudesta. Onhan kuitenkin niin, että tämä Stora Enson lämmöntuottosopimus on vielä yksi virallinen vaihtoehto."

"Ja haluan myös edelleen tuoda sitä tosiasiaa esille, mikä meidän vastuullisten päättäjien on hyvä muistaa. Metsäteollisuus Ry:n energiajohtaja kommentoi Ylelle 20.3 seuraavasti : ”Energian hintaan tulevaisuudessa kohdistuvat nostopaineet voivat pahimmillaan johtaa jopa paperitehtaiden lakkautuksiin” Eli se energian kustannus tuotettua sellu ja paperitonnia kohti, näyttelee merkittävää roolia, myös paikkakunnilla jossa tilanne muuten olisi vakaa tuote menekkien ja hinnan osalta. Näillä vaillinaisilla tiedoilla ja epävarmuustekijöillä liittyen ekovoimalahankkeeseen, en näe, että päätös rakentamisesta olisi mahdollinen. Korostan, että nyt näillä tiedoilla mitä meillä on käytössä, en näe järkeväksi luopua Stora Enson lämpösopimuksesta. Uskon, että pysyminen tutussa sopimuksessa takaisi myös työllisyyttä."

"Eli koska nyt on kyse aiesopimuksesta ja tällä sopimuksella emme vielä päätä ekovoimalaitoksen rakentamisesta, en näe tarpeelliseksi tehdä tässä kohtaa vastaesitystä, vaikkakin, myönnän tuntevani tuskaa tästä yksimielisyydestä aiesopimuksen hyväksymisestä ja ainoa lohtu on se realiteetti, että nyt emme todellakaan päätä vielä siitä laitoksen rakentamisesta ! "

Kokouksessa tein myös esityksen valtuustoaloitteeni uudelleen käsittelystä. Mielestäni sivistystoimi oli käsitellyt aloitteeni vajavaisesti. Äänestyksessä oli myös kolme muuta aloitetta, joita esitettiin uudelleen käsiteltäväksi. Äänestyksessä äänin 22 - 19 aloitteet menivät uudelleen käsittelyyn.
Tässä kohdassa pitämäni puhe aiheutti mielestäni turhan tunteenpurkauksen eräällä kokoomusvaltuutetulla. No, asiat on mielestäni selvitettävä vaikka ne aina ei ole mieluisia. Tarkoituksella, en todellakaan kellekkään halua kiusaa tehdä, vaan kyse on siitä, että haluan tehdä valtuutettuna sitä, mitä varten minut sinne reilut kolme vuotta sitten äänestettiin, ajamaan kuntalaisten asioita.

Toivotan hyvää kevään jatkoa kaikille ! :)

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869