Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Finnpulp- sellutehdas Varkauteen?

Olen hämmästynyt siitä vastaanotosta jota Finnpulp-sellutehdas hanke on osittain Kuopiossa saanut. Savon Sanomien mielipidekirjoituksessa (30.7) Sauli Ahvenniemi perustelee Kuopioon mahdollisesti sijoittuvan super-sellutehtaan haitallisuutta melu- ja ympäristörasitteilla. Hän myös tuo esiin hankkeen rahoitukseen mahdollisesti liittyviä epäkohtia. Hän myös kyseenalaistaa koko sellutuotannon järkevyyden ja esittää sen sijaan ”korkeamman jalostusasteen tuotantoa” sellutehtaan sijaan.

Hämmennykseni on suuri, johtuen siitä tilanteesta jossa suomessa olemme tällä hetkellä. Vielä muutama vuosi sitten metsäteollisuus oli ”laskevan auringon ala” Tehtaita ja laitoksia ajettiin alas ja romutettiin sekä myytiin esimerkiksi tuottavia sellukattiloita ulkomaille. Esimerkiksi Kemijärven sellutehdas koki tämän kohtalon. Nyt tilanne on täysin toinen. Metsäteollisuus investoi kotimaahan merkittävästi. Esimerkiksi Varkauden investointi sekä Äänekosken sellutehtaan investointi ovat erittäin tervetulleita päätöksiä. Auringonlaskun ala on näin kokenut ennennäkemättömän uuden tulemisen. Kotimaahan investoiminen osoittaa sen, että täällä on turvallinen ja varma toimintaympäristö, osaavat ammattilaiset sekä tuotekehitys mahdollisuus huipussaan. Metsäteollisuus tuotantoon sopiva infra on valmis, siellä Kuopiossakin.

Kuopiossa on satsattu lähivuosina merkittävästi kaupallisen alan lisääntymiseen. Ikea etunenässä on tuonut kaupallisen alan vahvuutta alueelle. Volyymi on nähdäkseni noussut Kuopion alueella merkittävästi juuri kaupan tarjonnassa. Väheksymättä kaupanalan työpaikkojen lisääntymistä sekä verotuksellista vaikutusta Kuopiolle näistä satsauksista, väitän että merkittävän teollisen laitoksen tulo ja teollisten uusien työpaikkojen positiivinen vaikutus suoraan ja välillisesti tuo eri mittasuhteella työtä ja tuloja ihmisille sekä kaupungille. Tässä ei mielestäni myöskään aseteta ympäristöä ja ihmisten toimeentuloa vastakkain. Tämänpäiväiset metsäteollisuuslaitokset ovat kehittyneet ja satsanneet merkittävästi ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Ilma- ja vesistöpäästöt ovat hallinnassa. Uuden ajan sellutehtaat ovat ympäristövaikutuksiltaan merkittäviä vastuunkantajia. Esimerkiksi Etelä-Amerikkaan tehdyn sellutehtaan alapuolisen vesistön kerrotaan jopa uuden tehtaan tulemisen jälkeen puhdistuneen johtuen laitoksen  korkeatasoista puhdistuslaitoksista.

Sauli Ahvenniemi toteaa vielä kirjoituksessaan että  kannattaa biotuotetehtaan rakentamista Savo-Karjalaan, jossa ympäristövaikutukset ovat aidosti hallittavissa. Haluan osoittaa tällaisen paikan. Se paikka on jo 200-vuotisen teollisen toiminnan keskus ja maakunnan teollinen veturi. Uskoakseni tehtaan kaipaamaa Savolaista rahoituspääomaa voi löytyä tältä suunnalta. Kaupunki joka on näkemykseni mukaan elpymässä rajujen rakennemuutosten myötä uuteen nousuun. Olen päättäjänä ja Varkauden elinkeinotyöryhmän jäsenenä valmis siihen, että Varkaus aloittaa vaihtoehtoisen sijoituspaikan löytämiseksi selvittelyt pikaisesti Finnpulp-yhtiön edustajien kanssa.

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommenttiFacebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869