Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden lehti - Veropakolainen vai hyvin hyödynnetty verosuunnittelu? 16.4

Olemme saaneet mediasta lukea, kuinka pankkiiri miljonääri vai liekö miljardööri, on muuttanut kirjansa Ruotsiin. Sampo-konsernin, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on aiemmin julkisuudessa ilmoittanut että suomen verotuksen vuoksi harkitsee muuttamista länsinaapuriin. Nyt se sitten tapahtui, toki ei kuulemma muutto vaan pelkästään kirjojen vaihto.

Veropakolaisuus tällaiselta henkilöltä on todella pöyristyttävää. Samaan aikaan kun suomessa voidaan huonosti korkean työttömyyden ja taantuman kourissa, miljardööri suojelee miljooniaan eikä halua osallistua synnyinmaansa tukemiseen veroja maksamalla. On selvää että paljon on Nalle isänmaaltaan saanut. Saamisen puolelle voitanee laskea myös maataloustuet, joita Wahlroos sai esimerkiksi vuonna 2011 maaseutuviraston julkistaman tiedon mukaan 261 600 euroa. Samoin vuonna 2012, 262 630 euroa. Vuonna 2013 samaa tukea hän sai 242 000 euroa.  Suomessa maataloustukea maksetaan verotuloista noin 60 %, eli tämä tuki on niin sanottua kansallista tukea. Björn Wahlroosin muuttaessa kirjansa Ruotsiin, miten käy oikeuden saada maataloustukea?  Uskon että kivenkova ja tunteeton liikemiljardööri tietää miten käy. Erittäin suurella todennäköisyydellä hän kuittaa kirjojen muuttamisesta huolimatta satoja tuhansia maataloustukia suomessa tulevinakin vuosina. Voi olla, että tällä menettelyllä hän pääsee myös Ruotsin maataloustukea nauttimaan? Mene ja tiedä.  On aiheellista kysyä, mihin asti ahneutta riittää? Vastaus lienee että aivan loppuun asti.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä paheksui Björn Wahlroosin veropakolaisuutta, kommentoiden seuraavasti (Yle 10.4.2014) ” Kun varallisuutta on Suomen hyvässä yhteiskunnassa hankittu, suhtaudun veropakolaisuuteen kielteisesti” Allekirjoitan keskustapuolueen puheenjohtajan näkemyksen täysin. Tosin, samaan aikaan saatiin uutisista lukea (Kauppalehti 10.4.2014) että Juha Sipilä on lahjoittanut yhtiönsä lapsilleen. Sijoitusyhtiöllä oli Kauppalehden uutisen mukaan vuoden lopulla 4,8 miljoonan euron jakokelpoiset varat, jotka siirtyivät viidelle lapselle. Kauppalehden haastattelema asiantuntia joka on perehtynyt Fortel Investin tilinpäätöksiin ja pöytäkirjoihin toteaakin, että Sipilä on miljoonaomaisuuden hallitusti lahjoittanut lapsilleen ja osannut hyödyntää verosuunnittelua joka tarkoittaa että verokohtelu on ollut hyvin edullista huojennetussa lahjoituksessa.

Mikä on hyvin hyödynnetyn verosuunnittelun ja veropakolaisuuden ero? Mielestäni sitä ei juuri ole.  Kun on kyse miljoonaomaisuuksista, on käsittämätöntä että tällöin ”hyvin hyödynnetyllä verosuunnittelulla” ja maasta kirjoja muuttamalla voidaan lain mukaan kiertää veroja varsin isollakin summalla.  Samaan aikaan, esimerkiksi pienituloinen ansiosidonnaisen päivärahan saaja maksaa työttömyyspäivärahoistaan jopa 30 % veroja. Tuntuu aivan uskomattoman järjettömälle miten tällainen voi olla mahdollista? Tämäkin on asia, mikä on päättäjien tiedossa ollut ja siitä on paljon puhuttu. Sen vuoksi hämmennystä aiheuttaa se, että miksi tälle asialle ei voida tehdä mitään, kun on siihen perusteet olemassa. Perusteena on valtion ehtyvä kassa.  Päättäjien on nyt paheksunnan sijaan siis tehtävä jotain ja pikaisesti. Lapsilisiä ja työttömyyspäivärahaa leikkaamalla, ei valtakuntaamme pelasteta vaan tuhotaan viimeisetkin toivon rippeet. Pahimmillaan leikkaukset vähäosaisilta tuo vaan lisää kustannuksia esimerkiksi sosiaalihuollon osalta. Samaan aikaan kun leikkauksia tehdään, miljonäärit hyödyntävät verokikkailulla varallisuuttaan.  Kannatan ehdottomasti korkeiden tulojen kovempaa verotusta. Porsaanreikien tukkiminen niin että ne miljoonat veroeurot saadaan kotimaan kassaan. On myös suositeltavaa kirjansa maasta muuttavalle miljardöörille laittaa korvausvaade aiemmin saaduista maataloustuista. Ei kai sekään asia vaadi muuta kuin että päätettään siitä!

Timo Suhonen   Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja
Varkaus
Facebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869