Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden Lehti - Työvoimapoliittinen lausunto esti työllistymisen!

Warkauden lehti 3.8.2013.

Työvoimapoliittinen lausunto esti työllistymisen!

Työttömyys jatkoi kasvuaan Pohjois- Savossa kesäkuussa. Nyt työttömiä Pohjois-Savossa on yli 13 600, mikä on yli 10 % enemmän kuin vuosi sitten.
Maakunnallinen tilanne on siis erittäin huono työllisyyden osalta. Tilanne tiedostaen, on pakko kertoa esimerkistä, miten Pohjois-Savon Iisalmen TE-toimiston virkailija esti omalla työvoimapoliittisella päätöksellään yhden henkilön työllistymisen. Yhden henkilön työllistyminen ei työttömyysprosentteja juuri muuta, mutta tämän esimerkin myötä herää ajatus, kuinka monen työttömän kohdalla TE-toimiston virkailija toimii virheellisesti ?

Työtön oli työllistynyt omatoimisesti, ilman TE-toimiston apua työssäkäyntialueen ulkopuolelle, reilun sadan kilometrin päähän asuinkunnastaan. Kokeiltuaan neljän kuukauden ajan reissutyötä, henkilö oli katsonut parhaaksi koeajan puitteissa lopettaa työn, polttoainekustannuksien ja pitkälti yli 200 kilometrin päivittäisen työmatkan vuoksi. Työtehtävät olivat myös osoittautuneet suurelta osin toisenlaisiksi, kuin mistä työt aloittaessa oli työnantajan kanssa keskusteltu. Ratkaisu työn lopettamisen osalta oli ymmärrettävä, koska tässä tapauksessa yksin matkustaminen kävi myös taloudellisestikin mahdottomaksi.

Kyseinen tapaus, lähti väärille raiteille tämän työn päättymisestä johtuvan, Iisalmen TE-toimiston virkailijan työvoimapoliittisen lausunnon vuoksi. Virkailija antoi itse lopettamansa työn vuoksi työttömälle kolmen kuukauden karenssin, vaikka henkilö halusi kokeilla työntekoa työssäkäyntialueen ulkopuolella eli yli 80 kilometrin päässä. Työn lopettaminen myös tapahtui neljän kuukauden koeajan puitteissa.
Kyseinen tapaus saa minut vihaiseksi sen vuoksi, että virkailijan antaessa kolmen kuukauden karenssin, joka tarkoittaa että henkilöllä ei ole oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan, takasi tämä sen että kyseinen henkilö ei voinut työllistyä kotikunnan jo tarjoamaan tukityöhön, miltei heti työttömäksi jäätyään. Henkilön kohdalla täyttyi lain tarjoama mahdollisuus kunnan pakkotyövelvoitteesta, yli 57 vuotiaalla. Kuitenkin, siis karenssi esti välittömän työllistymisen, koska henkilöllä oli vielä 3 päivää ansiosidonnaista päivärahaa käyttämättä ja tukityöllistyminen vaatii että ansiosidonnaisia päiviä ei ole enää käytettävissä.

 Tämä ketjureaktio, virkailijan virheellisestä karenssista, johti siis siihen että työtön ei työllistynytkään jo osoitettuun työhön, vaan joutuu kolme kuukautta olemaan työttömänä, ilman päivärahaa. Asia on tyrmistyttävä. Eikö todellakaan virkailijoilla ole suhteellisuuden tajua, ja mahdollisuutta katsoa asiaa kokonaisuutena ? Tässäkin tapauksessa olisi riittänyt se, että karenssia ei olisi annettu koska työ oli ollut työssäkäyntialueen ulkopuolella. Henkilö olisi saanut käytettyä kolme jäljellä olevaa ansiosidonnaista päivää ja työllistynyt välittömästi tukityöhön. Tämä tukityö, olisi lain mukaan taannut myös jatkossa sen, että henkilö olisi päässyt ns.työttömyysputkeen eli ansiosidonnaisten päivärahojen lisäpäiville ja näin ollut taloudellisen turvan piirissä eläkeikään asti, eikä henkilö joutuisi turvautumaan pahimmillaan esimerkiksi kunnan sosiaalitukeen. Työttömyysprosenttien ollessa näin korkeita, tulisi ehdottomasti TE-toimiston virkailijan huolehtia siitä, että työttömien kohdalla katsotaan kokonaisuus tarkoin ennen karenssipäätöstä. Luulisi, että tärkein intressi virkailijalle on se, että työtön työllistyy, eikä se että työtöntä rangaistaan ja pahimmillaan jopa estetään työllistyminen karenssipäätöksellä !

Timo Suhonen
Varapääluottamusmies
Kaupunginvaltuutettu
Varkaus
Facebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869