Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden lehti - Nuorten tulevaisuus 3.10.2015

Valtakunnallista nuorisotyön viikkoa vietetään 5-11.10.2015. On aihetta nostaa esille huoli siitä, miten nuorten tulevaisuudesta ollaan leikkaamassa. Hallituksen esityksessä esimerkiksi nuorisotakuusta leikataan useita kymmeniä miljoonia euroja. ”Hallitus leikkaa nyt varsinkin heikommassa asemassa olevilta nuorilta toden teolla” – valtakunnallisen nuorisotyön vaikuttaja, Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö toteaa. Nuorisotakuun romuttamisen ohella hallitus on heikentämässä Etsivä Nuorisotyö – ohjelmaa, koska tästä hallitus on leikkaamassa ensi vuoden aikana kuusi miljoonaa euroa. Etsivä nuorisotyö on tavoittanut valtakunnallisesti 20 000 nuorta joista jatkotoimenpiteisiin on päässyt vuosittain 15 000 nuorta. Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö arvioi, että nuorten työelämästä syrjäytymisestä aiheutuu vuosittain 600 miljoonan euron kustannukset. Näiden leikkausten lisäksi nuoriin kohdistuvia heikennyksiä on luvassa myös työpajatoimintaan, työllisyysmäärärahoihin sekä työkokeiluihin. Koulutuksistakin ollaan leikkaamassa. Oppisopimuskoulutuksen lisäksi kaikki koulutusasteet joutuvat juustohöylän alle. Tämä on erittäin tuhoisaa ja lyhytnäköistä politiikkaa jonka tähtäimessä ja uhrina ovat juuri nuoret. Tulevaisuus näyttää siis varsin synkältä.

Varkauden kaupunginvaltuustossa vieraillut Pohjois-Savon liiton kehittämispäällikkö Jari Jääskeläinen toi esille maakuntaliiton kehittämisstrategian pääpainopisteitä. Puu- ja metsäteollisuus on maakunnan ja Varkauden osalta keskiössä. Tämä tulisi huomioida tulevaisuudessa esimerkiksi koulutusmahdollisuuksien monipuolistamisessa. Varkauden osaltahan tällä hetkellä ongelmallista on esimerkiksi opiskelun suhteen sen houkuttelevuus ja vetovoimatekijä joka sitoisi nuoret paremmin alueelle. Teollisuuden tarpeet huomioiden toivoisin näkeväni Varkaudessa tulevaisuudessa esimerkiksi edesmenneen paperi- ja prosessitekniikan koulutusohjelman tilalla kartonki- ja prosessitekniikan koulutuksen. Samoin lisääntyvät puuhuollon tarpeet tulisi huomioida siten, että Varkauden alueella järjestettäisiin kuljetusalan koulutusta. Moto – ja rekkakuskeja tarvitaan tulevaisuudessa lisääntyvien puukuljetustenkin vuoksi. Näitä koulutuksia alueellisesti lisättäessä, on varmaa että talousalueen nuoria hakeutuisi leivän perässä näihin koulutuksiin. Tällöin kaikki voittaisi. Nuoret ja lisääntyvä työvoiman tarve kohtaisi erinomaisesti.

Valtakunnallinen linjaus perusporvarihallitukselta on siis tiedossa nuorisotyön osalta. Tämä tuo paineita luonnollisesti kunnalliseen päätöksentekoon nuorisotyöhön liittyen. On äärimmäisen tärkeää että paikallistasolla nuorisotyöhön satsataan kaikin mahdollisin voimavaroin. Varkaudessa esimerkiksi valmisteilla ja selvityksessä oleva Nuorisokeskus- projekti tulee ajaa maaliin siten, että tämä kokonaisuus palvelee paikallisia nuoria monipuolisesti. Yli hallintokuntien tehtävä nuorisotyö ja mahdollisuus nuorten kohtaamispaikkaan virikkeineen tulevat varmasti tarpeeseen. Nuorten kuuleminen on asiasta järjestetty. On erinomaista että nuoret pääsivät itse kehittelemään ja antamaan palautetta mitä kyseinen keskus pitäisi sisällään. Kuoppakankaalle tuleva koulukeskus luo myös tarpeen ja mahdollisuuden sille, että läheisyydessä on helposti tavoitettava, matalan kynnyksen nuorisoa palveleva monitoimipaikka. Aktiviteetin lisäksi sosiaali- ja työllisyys sekä koulutuspalveluiden ohjaus ja apu tässä kokonaisuudessa tulee hyödyntää kaikin mahdollisin tavoin. Nuorten tulevaisuuteen satsaaminen tämänkin toiminnan kautta tuo inhimillisen huomioimisen lisäksi varmasti myös taloudellisia säästöjä, pitkällä aikavälillä.

Timo Suhonen
Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja
Varkauden Sosialidemokraattien puheenjohtaja
Facebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869