Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden Lehti - Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan

Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan.

Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan.

Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat yli 800 henkilöä. Neuvotteluiden tuloksena irtisanottiin liki 500 työntekijää, tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Aamulehti uutisoi (24.8) miten Itella maksoi vuosien 2009–2011 aikana yli miljoona euroa toimitusjohtajansa lisäeläkemaksuja. Eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Jukka Alho, sai siis yhtiön neuvotellessa yhteistoimintalain turvin, henkilöstöön kohdistuvista vähennystarpeista taloudellisin ja tuotannollisin perustein, samaan aikaan yli miljoona euroa lisäeläkettä.

Vastaavanlaisia esimerkkejä, johdon ylimääräisistä palkkioista tai eläkemaksuista vähennystarpeen aikana on useita.

Yhteistoimintalaissa on näin oltava porsaan kokoinen reikä, joka ei todellakaan palvele tarkoitustaan. Vuonna 2007 päivitetty yt- laki on torso, mitä suuremmissa määrin.

Yhteistoimintalain tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä. Tarkoituksena on myös tiivistää työnantajan, henkilöstön ja työvoimaviranomaisten yhteistoimintaa työntekijöiden aseman parantamiseksi ja heidän työllistymisensä tukemiseksi yrityksen toimintamuutosten yhteydessä.

Tavoitteet on kirjattu yt – lakiin hienosti. Kuitenkin tosiasiassa tämä laki ei millään muotoa turvaa yrityksessä työntekijöiden oikeuksia eikä myöskään moraalista oikeudenmukaisuutta. Johtajien nauttiessa miljoonapalkkioita, kun samaan aikaan työntekijöitä laitetaan kilometritehtaalle, kuvaa se mielestäni hyvin yhteiskuntamme rappiollista tilaa, puhuttaessa arvostuksesta ja kunnioittamisesta tulosta tekevää työntekijää kohtaan.

Ammattiliittojen olisi pikaisesti punnittava tämän lain oikeudellisuus tässä asiassa. Asettuuko laki niiden puolelle, jotka maksavat huikeita summia johtajistolle, kun tosiasiassa tarkoitus olisi pitää yritys mahdollisemman hyvässä taloudellisessa kunnossa. Eihän minkään yrityksen tavoite voi olla yt- lain kautta käytävät vähennysneuvottelut, eihän?

Yhteistoimintalakia on välittömästi alettava sorvaamaan siihen muotoon, että vastaavanlaiset palkitsemiset vähennyksien lomassa, ei olisi laissa hyväksytty.

Onhan lain lähdettävä siitä, että oikeudenmukaisuus toimii työelämän pyörteissäkin. Yritysten kuin työntekijöidenkin etujen mukaista on se, että johtajistolle maksettavat miljoonapalkkiot ei vie yritystä perikatoon, eli irtisanomisiin.

Timo Suhonen
Varapääluottamusmies
Kaupunginvaltuutettu 
Varkaus
Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869