Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden lehti - Lentoliikenteen tukeminen Varkaudessa selvitettävä tarkoin

Valtio on antanut vastauksensa lentoliikenteen tuottamisesta Varkaus - Savonlinna - Helsinki akselilla. Tarjousten perusteella Flybe lennättäisi matkustajia vuosina 2014 - 2015 tällä reitillä.

Tässä taloudellisessa tilanteessa, on harkittava erityisen tarkoin mihin Varkauden kaupunki vähäisiä eurojansa sijoittaa. Tänä vuonna lentoliikenteeseen on budjetoitu Varkaudessa 400 000 euroa. Lopullinen summa tulee olemaan kaupunginjohtaja Hannu Tsuparin mukaan 750 000 euroa. Tämänhetkisen arvion mukaan, tulevalle kahdelle vuodelle lentojen taloudellinen tuki nousisi entisestään, puhutaan jopa miljoonasta  eurosta vuositasolla. Kokonaissumma varmistuu vasta kun valtio osoittaa tälle reitille taloudellisen tuen määrän. Lopulliseen euromäärään vaikuttaa myös Joroisten ja Leppävirran päätös  lentoliikenteen tukemisesta jatkossa. Arvioni mukaan, Varkaus olisi jäämässä tässä asiassa yksin. Elinkeinoelämän satsaus on tähän asti ollut taloudellisesti merkityksetöntä ja on sitä varmasti myös jatkossa. Kuntapäättäjänä olisi erittäin vaikeaa perustella kuntalaisille mahdollisten veronkorotusten, leikattavien palveluiden ja lakkautusten ohella miljoonaluokan satsausta, hiipuvaan lentotoimintaan Varkaudessa.

Varkauden talousalueen kannalta on varmasti tärkeää, että on osoitettavissa toimiva lentoliikenne. Elinkeinoelämän kannalta tämä on varmasti merkityksellistä. Tämänhetkinen työllisyystilanne on  myös se, että ei kannata ottaa minkäänlaisia riskejä siitä, että onko keski - savon talousalueen elinkeinoelämällä toiminnallisia edellytyksiä, esimerkiksi juuri tavoitettavuuden osalta.

Tämän vuoksi esitän, että selvitetään pikaisesti mahdollisuus hyödyntää keskitetysti, alueen kuntien kanssa yhdessä Kuopion lentokentän käyttämisestä. Joroinen, Varkaus ja Leppävirta voisivat mielestäni yhdessä astella neuvottelupöytään Kuopion kanssa ja sopia siitä, että viitostien valaistulla toimivalla tiellä pyyhkisi sujuvasti lentokenttäkuljetus. Ymmärtääkseni Kuopion lentoliikennettä käytetään jo nyt Varkaudesta paljon, toimivien aikataulujen vuoksi. Olisi mielestäni erittäin järkevää, että yhteistyössä saisimme enemmän hyötyä niin kuntien taloudellista tilannettakin ajatellen, kuin myös elinkeinoelämälle tärkeä toimiva lentoliikenne turvattua.

Valtio on tukemassa voimakkaasti Helsinki - Vantaa lentokentän investointia ja tämä varmasti vaikuttaa maakuntakenttien asemaan tulevaisuudessa. Kuopion lentokentän tulevaisuuskin voinee olla uhattuna. Tämänkin vuoksi, olisi hyvä jos kuntien yhteistyö voisi turvata jatkossa paremmin tämän toimivuutta siten, että on osoitettavissa matkustajamäärien nousua Kuopion lentokentältä. Varkauden lentokentän matkustajamäärät ovat pudonneet rajusti menneiltä ajoilta ja arvion mukaan matkustajamäärä ei ainakaan nouse. Tämän vuoksi on erittäin kyseenalaista, satsata merkittäviä summia hiipuvaan lentotoimintaan. Tehdään kuntien taloudellisen tilanteen ja matkustajamäärien laskevan trendin pakottamana mahdollisimman järkeviä ratkaisuja. Tämä tarkoittaisi myös alle sadan kilometrin säteellä toimivan lentokentän tulevaisuuden turvaamista.

Timo Suhonen
Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja
Varkaus
 
Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869