Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden Lehti - Kesätyö ja nuorisotyöttömyys

Näkökulma - Timo Suhonen

Kesätyö ja nuorisotyöttömyys

Elinkeinoelämän keskusliiton tavoitteena oli, että kesällä 2013 sen jäsenyritykset työllistävät 110 000 nuorta. Määrän arveltiin nousevan edellisestä kesästä 15 000 nuorella.
Nyt kesän ollessa ovella, on tullut tietoa EK:lta, että kesätyöpaikkojen lisäys ei onnistuisi. Pk - yritysten toimintaympäristö ja talouden suhdanteet vaikeuttavat kesätyöpaikkojen syntyä, todetaan työnantajan puolelta.
Kaupan alan kesätyötarjonta on ollut perinteisesti korkea, mutta nyt senkin arvellaan jäävän tavoitteestaan palkata nuoria kesätöihin.

Perinteisesti kesätyö on juuri se ensiaskel, jonka nuori ottaa työelämässä. Koulutukseen liittyvän harjoittelun ja työelämään tutustumisen lisäksi kesätyö on yksi tärkeimmistä työelämän "oppikouluista"
Yritysten kesätyön tarjoamisen luulisi taantuman aikanakin oleevan tarpeen, lomien tuurausten vuoksi. Pienemmissä yrityksissä tuuraustarve ymmärrettävästi vaihtelee, mutta suuremmissa yrityksissä lomituksen tarpeen olettaisi olevan olemassa.

Nuorisokampanja sekä nuorisotakuu ovat herättäneet mielenkiintoa - ovathan ne hallituksen yksi kärkihankkeista. Valitettavasti, puheiden ja suunnitelmien sijaan käytännön tekeminen ja nuorten työllistyminen ei näytä toteutuvan kuten hallitus on linjannut.
Työkaluja ja tukea esimerkiksi Sanssi - kortin muodossa on olemassa, mutta jostain syystä luottamusta ja halua tätä kohtaan ei ole liiemmin yrittäjiltä ollut havaittavissa.
Sanssi - kortin tuoma tuki on 700 euroa kuukaudessa, kymmenen kuukauden ajalta työnantajalle, joka työllistää nuoren alle 30 - vuotiaan työttömän työnhakijan. Tuki on käytettävissä myös, jos työllistää peruskoulun tai lukion suorittaneen nuoren työttömän työnhakijan.

Pohjois - Savossa alle 25 - vuotiaita työttömiä oli maaliskuussa kaikkiaan 1784 henkilöä ja alle 20 - vuotiaita 277 henkilöä. Varkaudessa sama luku työttömien nuorten osalta on, alle 20 - vuotiaita 50 työtöntä ja alle 25 - vuotiaita 285 työtöntä nuorta.
Työllistämistuki, esimerkiksi Sanssi - kortin muodossa, on tarkoitettu tuomaan helpotusta nuoren työttömän palkaamiseen. Työttömyyden aiheuttama seurannaisvaikutus , mahdollisen syrjäytymisen kautta tuo kunnalle erittäin suuria kustannuksia. Tämän vuoksi jokainen työllistetty nuori on voitto syrjäytymisen ja työttömyyden ehkäisyssä.

Olenkin valmis esittämään Varkauden nuorisotyöttömyyden osalta, että selvitetään mahdollisuus ja tarve sille, että tuetaan Sanssi - kortin lisäksi vielä kuntalisällä työnantajaa, joka työllistää nuoren työttömän.
Esimerkiksi Raumalla, on kaupunginhallitus päättämässä kuntalisästä, joka on 300 euroa kuukaudessa Sanssi - kortti tuen päälle. Tämänmuotoinen lisä tuo tietysti hetkellisesti kustannuksia, mutta pitemmällä aikavälillä parhaimmillaan myös säästöjä sosiaalisen tuen tarpeen pienentymisen ja lisääntyvien verotulojen kautta. Toivon, että taantuma ei tuhoa enempää tulevaisuuden tekijöiden eli nuorten ammattiin valmistumista sekä työelämään jalkautumista
Puheiden sijaan tarvitaan tekoja niin yrittäjiltä kuin kuntapäättäjiltäkin.

KIrjoittaja on Varkauden kaupungihallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (sd.)
Facebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869