Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden lehti - Byrokratian hampaissa 14.1.2015.

Alkoholilain muutosten lisäksi, byrokratia on vaihteeksi nyt kurittamassa ihmisiä joiden elinehto on erityisruokavalio.

Gluteeniton ruokavalio on meille keliaakikoille ainoa hoitokeino sairauteemme. Lääkärin tekemän keliakia- diagnoosin myötä keliaakikoille Kela maksaa ruokavaliokorvauksen 23,60 euroa kuukaudessa. Suhteessa erityisruokavalion kustannuksiin korvaus, on naurettavan pieni. Gluteenittomat jauhotuotteet, sekä esimerkiksi leivät voivat olla jopa viisinkertaisesti kalliimpia kuin ns. normaalit tuotteet. Tämä on valitettavaa pienituloisilla ja esimerkiksi vanhuksilla jotka ovat pienen eläkkeen varassa tai työttömillä jotka elävät työttömyyspäivärahan turvin. Tämän vuoksi olisi erittäin tärkeää, että korvaus voisi olla suurempi pienituloisilla.

Ruokavaliokorvauksen lisäksi yksi oleellisimmista asioista onnistuneeseen keliakian hoitoon on tuotemerkinnät. Nykyään kaupoissa on kohtalaisen hyvin merkitty tuotteet, jotka ovat gluteenittomia. Näin on ollut helppoa valita turvalliset tuotteet, kun merkinnät ovat selkeästi esillä tuotteissa ja kauppojen hyllyissä.
 
Keliakia facebook - vertaistukiryhmässä tuli julki asia, joka sai monen keliaakikon raivostumaan. Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä kertoo § 4 seuraavaa "Merkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityisiä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole tai joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista" Vuodesta 2004 alkaen voimassa oleva asetus on siis nyt poistamassa tavallisista tuotteista keliaakikoille ja muille eritysruokavaliota noudattaville tärkeitä gluteeniton - tuotemerkintöjä tuotteista sekä hyllyistä. On käsittämätöntä, että kaupat ovat aiemmin lisänneet tuotemerkintöjä helpottaakseen kuluttajien valintaa, varsinkin niille kuluttajille jotka joutuvat noudattamaan erityisruokavaliota, nyt asetuksen myötä tuotemerkintöjä alettaisiinkin vetämään pois?

Onkin syytä pikaisesti tarkistaa asetuksen käyttöä ja tehdä linjaus siitä, että gluteenittoman merkintää saa käyttää kaikissa tuotteissa joissa gluteenitaso on sen alle määritetyn 20mg/kg.
Selkeät tuotemerkinnät, joita on siis jo hyvin käytetty tulee säilyttää jo kansanterveydellisistäkin syistä. Pienikin virhe väärissä tuotevalikoimissa tuo paitsi terveydellisiä haittoja keliaakikoille, myös kustannuksia terveydenhoitoon. Tämän sairauden hyvä hoito on siis kaikkien etujen mukaista.

Timo Suhonen
Keliaakikko
Eduskuntavaaliehdokas
Savo-Karjalan vaalipiiri
 
Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869