Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden lehti - Arjen turvallisuus lapsiperheissä 2.12.2014

"Pohjois- Karjalasta löytyy viisi kuntaa, joissa ei tarjota perheiden kotipalvelua." (Yle 30.10.2014) Uutinen hätkähdyttää. Mikä on kotipalvelun saantimahdollisuus Pohjois- Savon puolella ? Olemme tilanteessa, jossa maassamme vallitsee useita vuosia kestänyt rakennemuutos, joka on tuonut moneen perheeseen esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyttä sekä sosiaalista epävarmuutta. ”Kaikilla perheillä on elämässään haastavia tilanteita, jolloin omat voimavarat eivät riitä..” todetaan Varkauden kaupungin kotisivuilla Lapsiperheiden perhetyö – osiossa. Varkaudessa perhetyön tarkoituksena on huomioida esimerkiksi perhetuki kriiseissä. Vahvistaa perheen omatoimisuutta sekä itsenäistymistä. Antaa tukea sekä opastaa vanhemmuudessa ja kasvatuksellisissa asioissa.

Ennaltaehkäisy pelastaa monta perhettä. Tästä on näyttöjä monessa kunnassa. Esimerkiksi Imatralla on otettu käyttöön perheneuvola.  Tämä on tuonut toimiessaan erittäin paljon hyötyjä. Perheiden ahdinkoon on saatu helpotusta. Tästä kertoo se, että esimerkiksi huostaanottojen määrä on pienentynyt perheneuvolan myötä. Samoin kustannukselliset säästöt ovat olleet huomattavat.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut usean vuoden ajan korkealla. Kuudessa suurimmassa kunnassa on lastensuojeluselvitysten määrä noussut vuoteen 2009 verrattuna jopa 70 %. Koko maassa on keskiarvo lastensuojeluilmoitusten osalta ollut myös selvässä nousussa.  Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt esimerkiksi juuri lapsiperheiden kodinhoitoavussa. Kunnissa kannattaa ehdottomasti punnita kotipalvelun lisäämistä ja käyttöönottoa joissa sitä ei vielä ole.  Perheiden kotipalvelu toisi moneen pahoinvoivaan perheeseen apua ja helpotusta. Suora apu kotiin, tuo avun lisäksi tärkeää tietoa lastensuojelulle siitä, mikä on perheen tilanne. Tällöin on mahdollista huomioida sekä auttaa perhettä konkreettisesti lastenhoidossa tai vanhempien jaksamista kokonaisuudessaan.

Henkilökohtaisesti olen tietoinen siitä mitä perheissä voi elämä olla, kun kaikki ei suju kuten pitäisi. Omalla kohdallani pelastus tuli huostaanottona kodin ulkopuolelle kun olin 9 vuotias. Tämä oli paras ratkaisu kohdallani sillä hetkellä. Olen jälkikäteen miettinyt, olisiko esimerkiksi kunnan reagointi tuolloin 80 – luvulla pitänyt olla ennakoivaa, jottei huostaanottoon olisi jouduttu? Olen sitä mieltä että ehdottomasti. Tiedän sen tuskan, mitä esimerkiksi juuri huostaanotto aiheuttaa toki lapsissa mutta myös vanhemmissa. Tässäkin tapauksessa voin todeta, että esimerkiksi kotipalvelun tapainen apu sekä lastensuojelun saama info tilanteesta ajoissa olisi voinut parhaimmillaan auttaa siten, jotta huostaanotto ei olisi ollut ainoa viimeinen vaihtoehto.

Monessa kunnassa on tiedossa lapsiperheiden ahdinko. Asiaan kannattaa siis reagoida viimeistään nyt. Kaikki toiminta, mikä vie avun suoraan sitä tarvitseville kotiovelle, on tärkeää huomioida kuntien perusturvan palvelukonseptissa. Perhepalvelu, perheneuvola sekä kodinhoitoapu ovat kaikki niitä tekijöitä joilla parhaimmillaan pelastetaan perheitä.

Timo Suhonen
Varkaus
Eduskuntavaaliehdokas (sd)
Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869