Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Viikko Pohjois-Karjala - Työvoimapula - vk2

Elinkeinoelämän keskusliitto antoi julkilausuman tulevasta työvoimapulasta sopivasti vuoden vaihtuessa. Avaus on kaikessa järkyttävyydessään aivan omaa luokkaansa, vaikka aiemminkin on jo totuttu tämän leirin suunnasta tulleisiin järjettömiin lausuntoihin. Työllisyys ja kasvusopimukseksi nimetty keskitetty markkinaratkaisu saatiin sovittua yhteisesti syksyllä keskusjärjestöjen välillä. Keskitetty markkinaratkaisu oli tämänhetkiseen tilanteeseen liittyen erittäin tärkeä, kuten jo aiemmin maan hallituksenkin kehysriihessään sopima yhteisöveron roima lasku, jonka siis odotettiin lisäävän Suomessa toimivien yritysten investointihalukkuutta ja toimintaedellytyksiä. Pallo on nyt ollut siis yrityksillä ja kuten Sdp:n kansanedustaja Antti Lindtman on julkisuudessa todennut, herrat ovat nyt tarkkailuluokalla, palkansaajat ovat osansa ja voitavansa tehneet.

Valitettavasti, nyt Elinkeinoelämän keskusliiton ulostulot ei jätä edelleenkään mitään epäselvyyksiä siihen, miten he haluaisivat toimia suomalaisen työn ja työllisyyden puolesta.

Puheet työvoimapulasta on edellä mainituista yhteisistä ratkaisuista johtuen puistattavia. Ratkaisut joita siis on tehty suomalaisen työn puolesta. Näiden päätösten suurin tavoite on ollut se, että Suomessa oleva tämänhetkinen korkea työttömyys saataisiin aisoihin. Näistä ratkaisuista huolimatta elinkeinoelämän eliitti on edelleen sitä mieltä että kotimainen työntekijä saa olla työttömänä.

Maassamme on tällä hetkellä yli 300 000 työtöntä. Korkea työttömien määrä johtuu ennen kaikkea siitä, että viime vuonna irtisanottiin 16 000 ja tänä vuonna lähes 14 000 työntekijää. Reservissä on ollut jo aiempinakin vuonna irtisanotut työntekijät. Näitä on esimerkiksi vuonna 2009, 22 000 irtisanottua työntekijää. Talouden taantuma on yksi merkittävä tekijä siihen miksi maassamme on ollut vaikea työllisyystilanne. Kuitenkin yksi suurin vaikuttaja tähän on se, että edelleenkin Suomessa on helppo potkia porukkaa kilometritehtaalle.  OECD:n uusimman selvityksen mukaan Suomen irtisanomismenettely on yhdeksänneksi heikoin yli 34 maan joukosta.

Joukkoirtisanominen on täällä helppoa ja halpaa muuhun Eurooppaan verrattuna. Suomessa "eroraha" on pääsääntöisesti ollut irtisanomisaikana maksettu palkka ja sen jälkeinen ansiosidonnainen päiväraha. Muualla Euroopassa, esimerkiksi Saksassa Bochumin tehtailla Nokia maksoi työntekijöille erorahoja yhteensä parisataa miljoonaa euroa, keskimäärin 87 000 euroa työntekijää kohti.

Puheet työvoimapulasta ja raadolliset esimerkit irtisanomismääristä ja työttömyydestä sekä helpoista massairtisanomisista on ollut omiaan luomaan maahamme levottomuutta työmarkkinoilla. Kun työntekijäjärjestöt puhuvat työllisyyden turvaamisesta esimerkiksi koulutusta hyödyntämällä, on elinkeinoelämän edustajat systemaattisesti olleet sitäkin vastustamassa. Tämänhetkinen tilanne on tältäosin katastrofaalinen. Maassamme ei ole enää näköjään poliittistakaan johtajuutta, joka sanoisi että nyt riittää ! Kuten vuonna 1975, kun silloinen maamme presidentti perusti "kansallisen hätätilan hallituksen" siitäkin syystä, koska Suomessa oli tuolloin ennätykselliset 60 000 työtöntä. Nyt siis, niitä on yli 300 000 ja eliitti esittää pelastukseksi työperäistä maahanmuuttoa. Heillehän nimenomaan kelpaa se, että maahamme otetaan työperäistä maahanmuuttoa, kahdet työmarkkinat tavoitteenaan. Tähän on todettava että ei kiitos. Maan hallituksen on kaikin voimavaroin turvattava se, että ensisijaisesti huolehditaan jo olemassa olevista työttömistä, eikä jätetä heitä heitteille työperäisen maahanmuuton perusteellakaan.

Timo Suhonen
Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja
Varkauden Sosialidemokraatit ry
Puheenjohtaja
 
Facebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869