Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Warkauden Lehti - Varkaus ei kuihdu kyläksi 2.9.2015

"Varkaus. Neljä tulevaisuutta kutistuvalle kaupungille" Kyseinen otsikko kuuluu Aalto-yliopiston, teknillisen korkeakoulun Arkkitehtuurin laitoksella laadittuun diplomityöhön. Diplomityön vuonna 2010 teki arkkitehdiksi tuolloin valmistuva Sofia de Vocht. Työ käsittelee muuttotappiosta ja rajuista rakennemuutoksesta kärsivää Varkautta. Diplomityössä tarjottiin neljä eri skenaariota kaupunkimme tulevaisuuden selviytymisstrategioina. Vaihtoehdoissa peilattiin sitä, minkälainen Varkaus on vuonna 2030.

Ensimmäisen vaihtoehto on Rahakaupunki. Tässä skenaariossa Varkaus on hyödyntänyt paperiteollisuuden vahvaa historiaa. Tämän myötä kaupunkimme on yksi maassamme olevista paristakymmenestä innovaatiokaupungista. Paperiteollisuuden tilalle on tullut puurakentaminen sekä uudenlaista puutuotantoa. Tehtaalle on perustettu puukeskus. 
Toinen vaihtoehto on Harmaa kaupunki. Kaupunki on taantunut merkittävästi. Tehdasalueelle on perustettu yrityspuisto jossa toimii sekalainen joukko pienteollisuutta. Kaupunki on keskittynyt enemmän vanhenevaan väestönryhmään ja huomioi tämän täydennysrakentamalla Kauppakadun läheisyyteen vanhusten asuinrakennuksia. 
Kolmas vaihtoehto on Satamakaupunki. Teollisuuskaupungista on kuoriutunut satamakaupunki. Järvisuomen matkailuverkostoon kuuluva Varkaus on panostanut vierasvenesatamiin ja tämä vetoaakin kotimaisen turismin lisäksi myös keskieurooppalaisiin turisteihin. Tyhjentyneelle tehdasalueelle on tässä vaihtoehdossa tullut kahviloita, museoita sekä ravintoloita. 
Neljäs vaihtoehto on Vapaakaupunki. Keskeistä tässä mallissa on se, että kaupunki on muuttunut pikkukyläksi. Muutaman tuhannen asukkaan pitäjä on keskittynyt vuokramaan tyhjillään olevia suuria tiloja sekä rakennuksia. Toreilla ja tyhjillä paikoilla viljellään hyötykasveja ja pelaillaan pihapelejä. Tehdasalue on unohdettu ja sen pihoilla on kasvillisuutta. Tehdas on nyt umpeen kasvanut raunio.

Oli erittäin mielenkiintoista lukea uudelleen, viiden vuoden jälkeen tämä neljästä skenaariosta koostuva diplomityö, joka on vieläkin luettavissa varkaus2030.blogspot.fi- sivulla. Toisaalta oli huvittavaa mutta myös ahdistavaakin ajatella, että joku noista vaihtoehdoista olisi ollut yksistään toteutumassa. Jokainen noista vaihtoehdoista piti sisällään sen, että teollinen vahva toiminta on päättynyt 2030 Varkaudessa. Tämän myötä kaupunkimme on yrittänyt löytää ja kasata rippeistä jotain sellaista mikä pitäisi meidät edes jollain lailla hengissä.

Tämänhetkinen tilanne Varkaudessa on erittäin mielenkiintoinen. Metsäteollisuus uudistuneen kartonkikoneen myötä on turvattu ja noin neljän sadan työntekijän suora tarve on olemassa. Teknologiateollisuus on hyötymässä investoinneista selluteollisuuden uudesta noususta. Puuelementtitehdas nousee tyhjillään olevaan entiseen pk-4 paperisaliin. Uudelleen käynnistyvän akkutehtaan työllisyysvaikutuksia odotetaan. Nyt näyttää että viides vaihtoehto jota diplomityössä ei ollut, olisi toteutumassa erittäin vahvasti, eli teollisen osaamisen ja toiminnan jatkuminen. Meillä on vain voitettavaa apaattisten vuosien jälkeen. Onnistumiset luovat uutta yrittämistä. Uusi yrittäminen tuo työllisyyttä. Työllisyys tuo hyvinvointia. Varkauden teollisuuden menneet 200-vuotta osoittavat sen, että pitkäkestoinen toiminta on mahdollista. Uuden aikakauden, uuden innovaation sekä positiivisen pöhinän myötä Varkaus tulee olemaan edelleen merkittävän ajanjakson koko Itä-Suomen teollisen toiminnan veturi! Vahva teollinen toiminta tuo myös mahdollisuuksia siihen, että noista neljästä eri vaihtoehdoista on saatavissa ne parhaat asukasystävällisyyteen vaikuttavat tekijät. Näiden turvin Varkaus ei tule kuihtumaan pikkukyläksi.

Timo Suhonen
Varkauden kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja
Varkauden Sosialidemokraattien puheenjohtaja    
Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869