Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Sykkeessä -lehti - Varkaus yritysmyönteisyydessä maakunnan heikoin

Varkaus yritysmyönteisyydessä maakunnan heikoin

Elinkeinopolitiikan mittaristo 2012 – raportti julkaistiin maaliskuussa. Suomen Yrittäjät Ry:n teettämä kysely oli kohdennettu reilulle 22 000 yrittäjälle valtakunnallisesti. Kysely osoitti selkeästi kuntien elinkeinopolitiikan tärkeimmät kehittämiskohteet. Kriittisimmät kysymykset koskivat kuntien hankintapolitiikkaa ja päätösten yrityslähtöisyyttä. Kehittämistarvetta korostaa se, että yrittäjien mielestä nämä ovat yleisen elinkeinopolitiikan ja yritysvaikutusten arvioinnin ohella yhteistyön tärkeimmät osa -alueet.

Kyselyn tulokset olivat kaupunkimme osalta murskaavat. Rakennemuutoksessa painiminen, on entisestään luonut painetta kaupunkimme elinkeinopolitiikan onnistumiselle. Elinkeinotoiminnan vireytymiselle olisi tilausta. Yritysmyönteisyyttä arvioitaessa Varkaus sai siis maakunnan heikoimmat pisteet. Tuloksissa hämmästystä aiheutti se, että esimerkiksi Keitele sijoittui kyselyssä valtakunnallisesti kymmenen parhaan joukkoon. Samaten, kysymysryhmissä maakunnallisesti, yritysmyönteisimpien listalle arvioitiin Keiteleen ja Kuopion ohella Tuusniemi, Rautalampi, Siilinjärvi ja Vieremä. Kysymysryhmät sisälsivät kysymyksiä esimerkiksi kunnan päätöksenteon yrittäjälähtöisyydestä, yleisestä elinkeinopolitiikasta, elinkeinotoimen resursseista, sekä päätösten yritysvaikutusten arvioinnista.

Raportin suosisin Varkauden elinkeinotoimen sekä ylimmän päätöksentekoelimen käyttöön työkaluksi, kun kehitetään elinkeinopolitiikalle uutta sisältöä. Vaihtoehtoja ei ole, kehitystä on tapahduttava. Kehitysyhtiö, Navitas Kehitys ei voi olla enää jatkossa se, jonka varaan jätämme Varkauden yritys ja elinkeinoelämän kehittymisen. Viimeistään 2013 on vastuu siirrettävä joko toiselle toimijalle tai vastuuhenkilöt on vaihdettava kehitysyhtiössä.

Saamani tiedot, esimerkiksi metallialan yrityksen siirtymisestä Joroisiin sen vuoksi, että Varkaudessa ei ”olosuhteet” olleet suosiolliset, on hämmästyttävää. Miten on mahdollista, että kyseinen yritys ei päässyt tosiasiassa edes neuvottelupöytään keskustelemaan yrityslaajennuksesta, sekä toiminnan kehittämisestä metallin koulutuskeskuksen osalta Varkaudessa ? Juuri tämä yrityksen halu tarjota myös koulutusmahdollisuuksia alueen nuorille metallin osaajille, kuulostaa erinomaiselta. Luulisi tämänsuuntaisen yritystoiminnan kiinnostavan kaupunkimme elinkeinopäättäjiä siinä määrin, että keskinäiset neuvottelut käytäisiin vakavassa hengessä. Nyt näyttää, että tämän yrityksen kohdalla on vähätelty mahdollisuuksia. No, vähättelyn tulos on se, että yrityksen laajentuminen sekä koulutuskeskuksen perustaminen on etenemässä Joroisissa. Hyvä heille, huono meille. Yritysasenne – raportti antaa vastauksen selkeästi siihen, että Varkaudessa on huomioitava ehdottomasti paremmin pk- yritysten toimintaedellytykset, sekä suhtautua vakavammin heidän toiveisiin.

Varkaudessa suhtaudutaan vakavasti suuriin teknologiateollisuuden yrityksiin, näin tietysti kuuluukin. Myös perinteikkääseen paperiteollisuuteen paikkakunnallamme olisi edelleen suhtauduttava vakavasti. Ylimielisyyteen ei liene varaa, vaikka ymmärränkin suhtautumisen muuttumisen, johtuvan erittäin ikävistä kapasiteetin leikkauksista.

Timo Suhonen
Kaupunginvaltuutettu
Varkaus
Facebook -virta

Mielipidekirjoitukset

25. Elokuuta 2012
Miljoonia maksetaan, satoja irtisanotaan. Tämän päivän globaalissa, kvartaalitaloudessa tehdään varsinkin isoissa yrityksissä, henkilöstölle mitä halutaan. Itella kävi viime vuonna kovat yt – neuvottelut, jotka koskettivat ...
Katso kaikki mielipidekirjoitukset »

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869