Sdp

Kuntavaaliehdokas 2017

Timo Suhonen

Olen Varkautelainen kunnanvaltuutettu ja Varkauden Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Vaikutan myös työpaikkani asioihin luottamusmiehen ominaisuudessa. Asun tällä hetkellä Varkauden Lehtoniemessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Lue lisää »

Karjalainen - Tummia pilviä jätteenpolton yllä

Karjalainen - lehti 30.7.2012 sekä
Näkökulma Warkauden lehti 3.8.2012. 
Timo Suhonen

Tummia pilviä jätteenpolton yllä

Warkauden lehti kirjoitti pääkirjoituksessaan 17.7 Riikinnevalle mahdollisesti rakennettavasta jätteenpolttolaitoksesta ja ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta otsikolla: ”Ei uhkatekijöitä näköpiirissä”

Yle Savo, uutisoi 26.7 Nurmeksen kaupunginjohtajan mielipiteen hankkeesta: ”Likaista jätepeliä” Asetelmat ovat vähintäänkin kutkuttavat. Jätteenpolttolaitoshanke on edennyt julkistetun paikallisen infon mukaan hyvin. Projektin vetäjä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Janne Kuronen on esimerkiksi valtuustolle pitämissään tiedotustilaisuuksissa antanut myönteisen kuvan, sekä uskonut hankkeen läpimenoon lähes ongelmitta.

Päätettyämme valtuustossa keväällä, antaa valtuudet Varkauden Aluelämmölle sekä Keski-Savon jätehuollolle hyväksyä hankkeen aiesopimus, totesin tuolloin että niillä vajavaisilla tiedoilla en tule syksyllä varsinaista osakassopimusta päättäjänä hyväksymään. Epäselvyyttä kustannuksista, jätteen laadusta, sekä raaka-aineen riittävyydestä on edelleen olemassa. Henkilökohtaisesti pelko siitä, että maksumiehiksi joutuu kaupunkilaiset sekä tietysti kaukolämpöasiakkaat, on tällä hetkellä aiheellinen. Lämpölaitoksen toimivuus, tuo varmasti myös epävarmuutta, koska mahdollinen uusi kattilalaitos on varsin moderni ja se tuo oman riskinsä.

Raaka-aineen riittävyydestä saadaan syksyllä varmasti lisätietoa. Ekokem, on ilmoittanut aloittavansa jätteenpolttolaitoksen rakentamisen Kiteelle jo ennen talvea (Yle 26.7.) Ekokem käy myös tiedon mukaan yhteistyöneuvotteluja Stora Enson kanssa. Tämä on erittäin mielenkiintoinen tieto. Stora Enson intressi kaukolämmön myynnistä Varkauden Aluelämmölle, varmasti tuo oman sävynsä noihin neuvotteluihin. Ekokemin mukaan Keski-Karjalan kunnat päättävät syksyllä jätteenkäsittelynsä kilpailuttamisesta.

Leppävirralle aiottu jätehanke, herättää Nurmeksen kaupunginjohtajan Arto Saatsin antamaan kovia lausuntoja. Saatsin mukaan hanke on valmistelun ja talouslaskelmien mukaan ”likaista jätepeliä” Nämä lausunnot varmasti aiheuttavat sen, että Keski-Karjalan alueella Ekokemin hanketta tarkastellaan uusin silmin. Syksyllä nähdään, onko sillä vaikutusta varsinaisen osakassopimuksen syntyyn esimerkiksi Joensuun ja sen lähikuntien osalta? Aiesopimuksenhan ovat tehneet Keski-Savon jätehuolto, Jätekukko, Puhas, Metsäsairila, Savonlinnan Seudun Jätehuolto, Ylä-Savon Jätehuolto, Sammakkokangas ja Varkauden Aluelämpö. Onko kaikki kelkassa vielä syksyllä? Oman lisänsä raaka-aineen saantiin tuo varmasti myös Oulussa tänä vuonna käynnistynyt ja elokuussa kaupalliseen toimintaan pääsevä jätteenpolttolaitos.

Edelleen, nyt tiedossa olevat epäkohdat ovat vahvistaneet mielipidettäni siitä, että varmin ja halvin lämmöntoimitus saadaan jatkamalla tuttua sopimusta Stora Enson kanssa. Se tuo vahvuutta tehtaan toimintaan energiakustannusten kautta ja näin tukee työllisyyttä. Mahdollisen uuden kattilalaitoksen rakentaminen ei tukisi varmuudella työllistymistä talousalueella, koska kilpailulaki vie laitoksen rakentamistyöpaikat pahimmillaan Baltian maihin.

Asian yksi keskeisin ydin, tuleva jäteongelma, saadaan ratkaistua helpoiten esimerkiksi sillä, että annetaan Kiteelle valmistuvan jätteenpolttolaitoksen hoitaa jäteongelma pois päiväjärjestyksestä. Oletan, että myös Oulun suunnalta ollaan kiinnostuneita Pohjois-Savon jätteistä. Valttikortti on myös Stora Enson Varkauden tehtaiden kattila seiska, joka siis pystyy käyttämään kotitalousjätettä lämmöntuottoon Ekokemin ohjauksessa.

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginvaltuutettu
Facebook -virta

Yhteystiedot

Timo Suhonen
timo.suhonen@efora.fi
040 356 6869